Üretici ve tüketiciyi aracısız buluşturan üretici pazarlarının ikincisi Kültürpark'ta coşkulu bir törenle açıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi daha önce de Pagos Üretici Pazarı’nı hayata geçirmişti

Kültürpark Üretici Pazarı açıldı

İzmir’de üretici ve tüketiciyi aracısız buluşturan üretici pazarlarının ikincisi 16 Ekim Çarşamba günü açıldı. Kadifekale'den sonra İzmir'in Alsancak semtindeki Kültürpark’ta açılan üretici pazarı açılışı öncesinde bu yıl üçüncüsü düzenlenen İzmir Tarım Festivali’ni kortej yürüyüşü de yapıldı.

Festival kortejine kooperatifler, ziraat ve meslek odaları, üretici birlikleri, üniversiteler, Süt Kuzusu ve Abla Ağabey Kardeş Projesi’nde yer alan çocuklar ile çiftçiler katıldı. Korteje katılanlar, "Başka Tarım Mümkün", "Herkes Köyünde Mutlu", "Kurda, Kuşa, Aşa Bereket", "Yerelde Üret, Yerelde Tüket" gibi renkli dövizler taşıdı.

Festival yürüyüşü sonunda Kültürpark Üretici Pazarı'na gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, açılış töreni öncesi kooperatiflerin tezgahlarını gezdi, çocuklarla birlikte toprağa nergis soğanı ve aslanağzı bitkisi dikti. Kültürpark Üretici Pazarı açılış töreni Tire Belediyesi Halk Dansları Topluluğu'nun gösterisiyle başladı. Açılışta bir konuşma yapan Başkan Tunç Soyer, "Seçim zamanı söz verdiğimiz üretici pazarlarının ikincisini açmanın büyük mutluluğunu yaşıyorum" dedi.

'ÜRETİCİ PAZARLARI, BEREKET MEYDANIDIR'

Gıda endüstrisinin üreten ve tüketenler arasında ayrım yaratan büyük gıda şirketlerinin elinde olduğunu belirten Tunç Soyer, haksız rekabet sonucunda çiftçinin kendi toprağından koptuğunu vurguladı. Bu durumu kır ve kentin uzaklaşması olarak değerlendiren Tunç Soyer, "Çağımızdaki en büyük sorunlardan birisi, kır ve kent arasındaki ilişkinin kopmuş olmasıdır. Dünyanın gıda devleri kır ve kent arasındaki duvarın daha da büyümesi için adeta seferber olmuşlardır. Gıda özgürlüğünü tesis etmenin tek yoluysa işte bu duvarların yıkılması. Bu da ancak kırda ve kentte yaşayan vatandaşlarımızın birbirine dokunabilecekleri, göz göze bakabilecekleri ve dertlerini dinleyebilecekleri yeni meydanların açılmasıyla mümkündür" diye konuştu. Karşılıklı iletişim ağını tekrar yaratacak yerlerin ise üretici pazarları gibi yerler olduğunu vurgulayan Tunç Soyer, “Benim için üretici pazarları para karşılığı sebze meyve satın alınan yerler değildir. Bu pazarlar, bereketin çoğaldığı ve toplumun her kesimine yayıldığı meydanlardır. Üretici pazarları alışveriş merkezi değil, bereket meydanlarıdır" dedi.

Kültürpark Lozan Kapısı girişinde kurulan ve her çarşamba günü İzmir’in dört bir yanından gelen köylü ve çiftçiyi kentliyle “aracısız” buluşturacak Kültürpark Üretici Pazarı, kent kırsalının sosyo ekonomik kalkınmasına destek sağlarken, köylü kentli dayanışmasını da güçlendirecek.

Taze meyve ve sebzelerin, geleneksel yöntemlerle üretilmiş tarhana, erişte, köy ekmeği, ev salçası, zeytinyağı, doğal bal, pekmez ve birbirinden lezzetli yöresel tatların zenginleştireceği Kültürpark Üretici Pazarı, köylü ve çiftçiden aracısız alışveriş yapma imkânı sunduğu ziyaretçilerine de önemli bir ekonomik avantaj sunacak.

Kentlinin üretici pazarına kolay ulaşabilmesi amacıyla her çarşamba günü kentin altı farklı noktasından seyir zevki yüksek otobüslerle servis hizmeti de sunulacak. 09.00’dan itibaren iki saat arayla Mavişehir Ege Park, Bornova Meydan, Fahrettin Altay Metro, Yeşilyurt İZSU, Gaziemir Belediyesi ve Şirinyer Migros önünden kalkacak otobüsler son seferini 17.00’de yapacak. Mavişehir Ege Park önünden kalkan otobüs 09.10’da Karşıyaka İskelesi’nde tramvay durağı önünden, Bornova Meydan’dan kalkan otobüs 09.15’te Bornova Metro’dan, Üçkuyular Metro önünden kalkan otobüs 09.05’te Göztepe Parkı’ndan, Yeşilyurt İZSU önünden kalkan otobüs 09.15’te Üçyol Metro önünden, Gaziemir Belediyesi önünden kalkan otobüs 09.10’da Gaziemir Emlakbank Konutları önünden yolcu alarak Kültürpark’a doğru hareket edecek. Üretici Pazarı’ndan geri dönüş için son sefer saati ise 18.30.

PAGOS ÜRETİCİ PAZARI DA AÇILMIŞTI

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in "kentte refahı büyütme ve adil paylaştırma" hedefi doğrultusunda seçim öncesi açıkladığı projelerden olan üretici pazarlarının ilki Temmuz ayı içinde Kadifekale’de açılmıştı. Şehrin tarihi simgelerinden Kadifekale'de hem üreticinin doğrudan tüketiciyle buluşmasını, hem de bölgenin marka değerinin artırılmasının hedeflendiği Pagos Üretici Pazarı, her Cumartesi günü İzmirlilerin yoğun ilgisine sahne oluyor.