Kültürün davetkârlığı

BURAK ABATAY @abatayburak

Hem kayıtlarında hem de sahnede gizemli, esrarengiz ve kesinlikle de sofistike bir tarzla karşımıza çıkan müzik kolektifi Rhye, 8-9 Eylül tarihlerinde Salon İKSV’de Türkiye’deki dinleyicisiyle buluşacak. ‘Open’ ve ‘The Fall’ şarkılarıyla dünya çapında girmedik liste bırakmayan Rhye’ın yaratıcısı ve vokali Michael Milosh ile konser öncesinde konuştuk. Hâlâ Milosh’un kendine has vokalini dinlemeyenler için bugün ve yarın olacak konserler iyi bir fırsat.

»Geçen sene sizi Cappadox'da izlemiştik. Yağmur altında gerçekten çok iyi bir performanstı. Yine burada olmaktan dolayı nasıl hissediyorsunuz?

Türkiye, sahnede olmaktan en mutlu olduğum ülkelerden birisi. İnsanların sıcaklığı kültürün davetkârlığı… Öte yandan bir de İstanbul’un tarihi. Gerçekten inanılmaz. Şimdiden yeniden ne zaman geleceğimi düşünüyorum. Salon İKSV’de 2 gece üst üste sahnede olacağız. 2 özel gece olacak. Umarım her şey yolunda gider ve eğlenceli akşamlar geçiririz.

“Sanatın başkenti”

»Fotoğraf sanatıyla ilgilendiğinizi biliyorum. Bu noktada İstanbul size neler sunuyor?

İstanbul sanatın başkentidir. Sanatın bin tonuna birden ev sahipliği yapıyor. Sadece müzelerde sanata şahit olabileceğiniz bir şehir değil İstanbul. Binaların mimarisi, sokakların tarihiyle başlıyor sanat. Gerçekten çok zengin bir sanat şehri ve günden güne keşfedecekleriniz de artıyor. Bu da beni daha da fazla sevmemi sağlıyor.

»Fotoğraf sanatının şarkılarınızda etkisini görmek mümkün mü?

Albümdeki eserlerin birçoğu için kayıtlara dahil etmeyi tercih ettiğim yaşam deneyimleri diyebilirim. Ama kayıtlar aynı zamanda yaşamızdan deneyimler ve zamanınızın tadını çıkardığınız insanlarla da alakalı. Son albümün kapağı dünyayı deneyimlediğim ve birlikte seyahat ettiğim kız arkadaşım Genevieve. Fotoğraf dünyayı gördüğümüzde doğal olarak ilerleyen bir şey.

»Çağdaş müzikle klasik müzik arasındaki ilişkiyi nasıl yorumluyorsunuz?

İlginç ve güzel bir soru bu. Doğru cevabın tam olarak ne olacağı konusunda emin değilim.Çocukluktan bu yana müzik zevkimi klasik müzik dinleyerek şekillendirdim. Ancak yine de Berlin’de ve Los Angeles’ta dinlediğim müzikler çağdaş müziğe olan bakışımı daha da genişletti ve daha geniş bir çerçeveye oturttu. Ama çocukluk yıllarımdaki kadar keskin düşünmüyorum. çağdaş müzik ve klasik müzik arasında büyük bir makas olduğunu düşünmüyorum.

»Melankolik olmak ya da mutlu olmak. Hangisini müziğinizi tanımlamak için kullanmayı tercih edersiniz?

Kesinlikle mutluluk! Ben gerçekten çok keyifli bir adamım. Sanırım insanlarsa benim müziğimin kasvetli olduğu düşüncesinde. Yine de ben gerçekten günden güne neşelenen bir yerde yaşamak istiyorum. Yaşıyorum da. Bunu bazı yeni kayıtlarıma da yansıtmak istiyorum. Eğlenceli, neşeli ve iyimser bir tempo.

»Peki ya sizin hayatınız için? Hangisi sizsiniz?

İkisi de benim.

»Türk Müziğini takip ediyor musunuz?

Takip ettiğim pek söylenemez. Türk müziğini de yerel şarkıcıları da tanımıyorum. Belki sen bana bir şeyler önerirsin?

»Seve seve… Öte yandan Türkiye’deki politik meseleler sebebiyle çok sayıda konser ve etkinlik iptal edilmişti. Siz endişe duyuyor musunuz gelmeden önce?

Gerçekten çok fazla farkındalık duymuyorum bu konu hakkında. Çünkü Türkiye'ye seyahat ederken her zaman kendimi çok güvende hissettim. Kesinlikle seyahat etmekten en fazla haz duyduğum ülkelerden bir tanesidir Türkiye. Umarım benim İstanbul sokaklarında duyduğum keyfi, dinleyenler de bu hafta sonu konserlerime gelerek alırlar. Dans da cabası.

***

Bu yılın başında yayımladıkları ikinci albüm ‘Blood’ın ardından dünya çapında bir turneye çıkan Rhye, turne kapsamında
Salon İKSV’de iki gece üst üste sahnede olacak

Rhye hakkında

Michael Milosh ve Robin Hannibal birlikteliğiyle yolculuğuna başlayan Rhye, 2012 yılında yayımladıkları ‘Open’ adlı şarkıyla bütün dünyada epeyce ses getirdi.

kulturun-davetkarligi-507962-1.

Dünya müzik camiası Milosh’un etkili vokalinin yanı sıra dingin ve çok güçlü altyapıları ile de Rhye’ı epeyce konuştu. Milosh’un tek başına yürüttüğü Rhye’ın serüveni ‘The Fall’ adlı ikinci tekliyle devam etti. 2013 yılında ‘Woman’ albümüyle de müzik otoritelerinden tam not alan Rhye, bu yıl içerisinde ise ‘Blood’ adlı 11 şarkılık albümü müzikseverlerle buluşturdu.

Elektronik müziği soul ağırlıklı bir pop ile buluşturan Rhye, video klip çalışmalarıyla da adından sıklıkla söz ettirdi.

Kanadalı müzisyen Michael Milosh, dünyanın her dört bir köşesinden çok geniş bir hayran kitlesine sahip.