Genel Kurul'da görüşülen Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi'nin mevcut haliyle uluslararası statülere aykırılık teşkil edebileceğine dikkat çeken Kulüpler Birliği Vakfı, bazı maddelerdeki endişelerinin önemle değerlendirilmesi çağrısı yaptı. MHP'li Sancaklı'nın yasa teklifinin görüşmeleri sırasında kulüp başkanlarına yönelik ifadelerine de tepki gösterilen açıklamada, "Haksız ve asla kabul edilmeyecek ifade ve tanımlamalar sebebiyle kulüplerimizin yöneticilerinin söz konusu milletvekilinin bu konuşmasından ötürü özür dilemesini beklediğinin bilinmesini istemekteyiz" denildi.

Kulüpler Birliği'nden spor yasası teklifine eleştiri, MHP'li Sancaklı'ya tepki

Kulüpler Birliği Vakfı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda görüşülen Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi ile ilgili yazılı bir açıklama yayımladı. Yasanın çeşitli maddelerinin uygulamada sıkıntılara neden olacağına dikkat çekilen açıklamada, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Milletvekili Saffet Sancaklı'nın Meclis görüşmeleri sırasında kulüp başkanlarına yönelik söylediği sözlere de tepki gösterildi.

Vakfın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Spor camiasının yakından takip ettiği yüce meclisimizde görüşülmekte olan Spor Kulüpleri ve Federasyonları Yasası ile ilgili olarak öncelikle bilinmesi gerekir ki geçmişte kulüp yönetimlerinin zaafları yanında Türk futbolunda amir kurumların görevleri olan gerekli denetimleri yapmaması ve dolayısıyla yaptırımları uygulamaması sebebiyle içinde bulunduğu sıkıntılı ortam oluşmuştur. Bu sebeple Süper Lig kulüpleri olarak yasanın gerekliliği ve çıkması hususunda daha evvel de defalarca ifade ettiğimiz gibi hemfikiriz" denildi.

'CİDDİ SIKINTI OLUŞTURABİLECEK BAZI MADDELER YENİDEN DEĞERLENDİRİLMELİ'

Yasanın çeşitli maddelerinin uygulamada sıkıntılara neden olacağının kaydedildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Öyle ki bu yasa çalışmaları başlamadan çok daha evvel Süper Lig kulüpleri olarak bizler kendi iç denetim kararlarımızı alıyor ayrıca finansal fair play çerçevesinde şeffaf yönetim anlayışla idare etme doğrultusunda adımlarımızı attık ve atmaya devam ediyoruz. Belirtmek isteriz ki söz konusu kanun maddelerinin geneliyle ilgili mutabık olmakla beraber uygulamada ciddi sıkıntılar oluşturabilecek bazı maddelerdeki endişelerimizin önemle değerlendirilmesi gerektiğini sürecin başından beri olduğu gibi bugün de ısrarla dile getiriyoruz. Şöyle ki futbol kulüpleri zaten TFF, UEFA, FIFA'nın doğrudan ve dolaylı denetimi altında faaliyet göstermektedir. SPK mevzuatına tabi kulüplerde ise ayrıca SPK denetimi vardır.

Denetim ve Beyanname Usulü başlıklı 13. madde futbolu yöneten uluslararası kurumların şartı da olan özerkliğe tehdit oluşturmayacak şekilde kaleme alınmalıdır. Kulüpler Birliği olarak bütçe ve harcama ilkeleri ile ilgili olarak çok açık ve keskin bir düzenleme yapılması gerekliliğini anlıyor ve destekliyoruz. Ancak taslaktaki 20. madde kulüplerin halihazırdaki borç ve faiz yükü göz önüne alındığında soruna çare olmaktan ziyade finansal sorunların çözümünü çıkmaza sokacak niteliktedir. Mevcut madde borçlanmaya değil finansman sağlamak amacıyla kullanılan temlik gibi araçlara odaklanmış ayrıca borçlanma gibi hukuki ve mali anlamları değişken ifadeler net şekilde tanımlanmamıştır."

'FİNANSAL SAPMALAR GÖZ ARDI EDİLDİ'

Olağanüstü durumlarda finansal sapmaların göz ardı edildiğine yer verilen açıklamada, "Üstelik kulüplerin bütçeledikleri gelirlerinin pandemi, savaş, ekonomik krizler, yayın gelirlerindeki indirimler gibi elde olmayan sebeplerle finansal sapmalara sebep olabileceği göz ardı edilmiştir. Ceza Hükümleri ve Soruşturma Usulü başlıklı 47. maddede asıl amaç doğru yönetim ve kulüplerin mali istikrarı ise diğer bazı yasalarda olduğu şekilde zararın tazminine bağlı ceza indirimleri getirilmeli, özetle zararın tazmini özendirilmelidir. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce imzalanan finansal yapılandırma sözleşmelerine konu ana para borcu kanundan istisna tutulduğu gibi aynı sözleşmelere konu faiz, kur farkları ve eski yapılmış sözleşmelerin denk bütçe hesaplarında da istisna tutulmalıdır. Türkiye Futbol Federasyonu Hukuk Kurulları ile ilgili olarak 27 Temmuz 2021 tarihli genel kurulda tüm paydaşların oy birliği ile aldığı ve bu kurulların yine genel kurul tarafından seçilmesini düzenleyen statü değişikliğinin korunması, UEFA ve FIFA normları doğrultusunda elzemdir" denildi.

SAFFET SANCAKLI'NIN SÖZLERİNE TEPKİ: HAKSIZ VE ASLA KABUL EDİLMEYECEK İFADELER

Yasanın mevcut haliyle uluslararası statülere aykırılık teşkil edebileceğinin belirtildiği açıklamada, "Hissedarlık Yapısı başlıklı 15. madde ile maalesef spora kaynak sağlanması bakımından çok faydalı olabilecek yatırımcı girişini cazip hale getirilmek yerine engellenmektedir. Çıkacak yasanın bu haliyle uluslararası statülere aykırılık teşkil edebileceği endişesini taşımaktayız. Bu konu ile ilgili UEFA ile yapılması gereken istişarelerde herhangi bir eksiklik olmaması elzemdir. Tüm bu eksikliklere ek olarak kanun teklifinin yüce mecliste görüşülmesi sırasında kanun teklifi lehine söz alan bir milletvekilinin, kulüplerimizin yöneticileri hakkında söylediği haksız ve asla kabul edilmeyecek ifade ve tanımlamalar sebebiyle kulüplerimizin yöneticilerinin söz konusu milletvekilinin bu konuşmasından ötürü özür dilemesini beklediğinin bilinmesini istemekteyiz" ifadeleri kullanıldı.

SAFFET SANCAKLI NE DEMİŞTİ?

MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı, Spor Yasası Teklifi ile ilgili Meclis Genel Kurulu'nda açıklamalarda bulunmuş, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Eğer altyapı ile uğraşmayan oyuncu yetiştirmeyen kimse orada yöneticilik yapamayacak. Başkanlık yapamayacak. Çünkü beceremeyecek. Bu arkadaşlara buradan söyleyeyim diyorlar ki siz bu yasayı çıkarırsanız eğer yönetecek adam bulamazsınız. Başkan ve yönetici bak bu Türk milletine saygısızlık yapmayın. Buradan hepinize söylüyorum, Türkiye'de 500 tane 1000 tane şerefli adam yok. Bir siz mi şereflisiniz?"