Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde bulunan Borcam Madencilik A.Ş.’ye ait silis kumu ocağı için ağaç kesimi yapıldı. Binlerce ağacın kesildiğini söyleyen yurttaşların şikâyetleri dikkate alınmadı

Kum için binlerce ağacı yok ettiler

DİLEK YEĞİN

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde bulunan Borcam Madencilik A.Ş.’ye ait silis kumu ocağı tartışmalı bir ÇED süreci sonucu geçen yıl kapasite artırımına gitti. Kimyasal atık iddialarıyla da gündeme gelen ocak Alacaağzı Sahili’ni çamur gölüne çevirdi. Cevher ayrıştırma tesisi için Kandilli-Terzi Köyü arasında binlerce ağacın kesildiğini söyleyen yurttaşlar, kurumuş ağaçların kesilmesinin bile cezalandırıldığı bölgede maden için binlerce ağacın kesilmesi için çıkan yasal izne tepki gösterdi.

TARTIŞMALI ÇED SÜRECİ

Kapasite artışı için 2018’in ekim ayında “ÇED olumlu” kararı alan şirket 6.95 hektarlık işletme alanını 45 hektara genişletti. Ağaç kesimine son zamanlarda hız verildiğini gören yurttaşların bölgede yaptıkları çekimler katliamı gözler önüne serdi.

Zonguldak’ta faaliyet gösteren Herkül Kulüp üyeleri, heyelan gibi sebepler yüzünden sorunlu bir yola sahip olan Alacaağzı ve çevresini off-road yaptıkları için iyi bildiklerini söyledi. Kulübün yönetim kurulu başkanı Taner Tatoğlu, Alacaağzı’nın bölgenin en önemli ve bakir plajı olduğunu aktardı ve cevher tesisi için yapılan ağaç kesimini şikâyet etmek için yetkili kurumlara pek çok başvuru yaptıklarını belirtti. Başvuruların ya cevapsız ya da yasal izin olduğu gerekçesiyle sonuçsuz kaldığını söyleyen Tatoğlu, bölgede ender bulunan kestane ağaçları da dahil olmak üzere binlerce ağacın kesildiğini ifade etti. Yıkımın korkunç boyutta olduğunu söyleyen Tatoğlu, "Oraya birini bıraksak Karadeniz’de bir yer olduğunu anlaması imkânsız” diye konuştu.

KESİM 2010'DA BAŞLADI

Ağaç kesiminin 2010’da başladığını ve bölge halkının karşı çıkmak için imza topladığını aktaran Yaşanabilir Bir Karadeniz Ereğli Platformu üyesi Çetin Yılmaz, “Batı Karadeniz’in akciğerleri sökülüyor” dedi. Kumu ayrıştırmak için yapılan havuzdan su içen bir köpeğin öldüğünü anlatan ve havuzdaki kimyasalların denize bırakıldığını söyleyen Yılmaz, ocaktaki Dev Maden-Sen’de örgütlü işçilerin tek tek işten çıkarıldığını söyledi.