Kurak geçen günlerin ardından gelen yağmur ve sonrasındaki sel, taşkınlara yönelik önlemleri gündeme taşıdı. Yurttaşların beklentisi geçici değil kalıcı çözüm üretilmesi.

Kum seti sorunu çözmez

Yurdun büyük bölümünde etkisini sürdüren yağmur bazı kentlerde barajlardaki kuraklığı durdurdu. Ancak İzmir ve Antalya başta olmak üzere kimi kentlerde su baskınlarına yol açtı.

İzmir'de denizin yeniden taşmasına karşı kumdan setler yapılsa da yurttaşlar bunun geçici bir çözüm olduğu görüşünde.

İzmir'de selde iki kişinin hayatını kaybetmesi altyapı sorunu tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı. Yükselen deniz sularının cadde ve sokakları göle dönüştürmesi ile çok sayıda araç da sular altında kaldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, Karşıyaka sahiline geçici önlem alarak yaklaşık 250-300 metre civarı topraktan set çekti. Bu setin geçici olduğunu ifade eden yurttaşlar, bölgenin olası sağanaktan etkilenmemesi için kalıcı çözümler üretilmesini istedi.

Mümin Kırşı adlı yurttaş, "Buraya derin kazık çakılacak, beton atılacak, set atılacak ancak o şekilde çözüm olabilir. Onun haricinde yapılan önlemler geçici. Burada kotun yükselmesi gerekiyor. Kumla toprakla bu iş olmaz. Göstermelik olur. Daha önce de bu yapıldı" dedi. Yaka Küçük ise şunları söyledi: "Bu inşaatlar yapılırken gerekli ölçümler yapılsaydı, bu konuşmalarımızın hiçbiri gerçekleşmeyecekti. Her yağmur yağdığı zaman pompayla binaların içinden dereye gizli su veriliyor. Eğer burası binalara verildiği zaman 1.5 metre dolgu yapılmış olsaydı hiçbir sorun olmayacaktı."

ANTALYA'DA AÇIK KAPANDI

Antalya'da ise 3 günde 2020 yılında kente düşen en yüksek yağış miktarına ulaşıldı. Antalya Havalimanı'na 289.6 kilogram, Belek Turizm Merkezi'ne 288.7, kent merkezine 223.8, Kumluca'ya 221.4, Serik'e 194.5 kilogram yağış düştü. İl genelinde 9 bin dekardan fazla tarım alanı sular altında kaldı.

Meteoroloji 4. Bölge Müdürü Mehmet Latif Gültekin, “Antalya için son 3 günde gerçekleşen toplam yağış değerleri belirlendi. Bu son yağışlarla Antalya'daki yağış eksiğimiz yüzde 57,4'ten yüzde 19.7'ye düştü. Yağış açığımız büyük oranda kapandı. Yağışlı sistem etkisini kaybetti. Hava açmaya doğru gidiyor. Haftasonuna kadar bölgemizde yağış beklenmiyor" dedi.

■ İHA, DHA, Haber Merkezi