Kumburgaz’da nostaljik yolculuk

İstanbul’un ulaşım tarihine damgasını vuran toplu taşıma araçları, Kemerburgaz Kent Ormanı’nda sergileniyor. İstanbul ile özdeşleşen 8 araç, iki ay süreyle ücretsiz ziyarete açık olacak, ziyaretçileri zaman yolculuğuna çıkaracak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 29 Ekim’de hizmete açılan Kemerburgaz Kent Ormanı’nda İstanbullulara nostaljik bir deneyim sunuyor. İETT ve Boğaziçi Yönetim A.Ş işbirliği ile 1920’lerden günümüze, şehir içi ulaşımında hizmet veren ve İstanbul ile özdeşleşen 8 ulaşım aracı, Kemerburgaz Kent Ormanı’nda İstanbullular ile buluşuyor. “Nostalji Ormanda” konsepti ile İstanbulluların ilgisine sunulan sergi, tarihten günümüze büyük değişimler geçiren kent içi ulaşım araçlarının tanınmasını amaçlıyor. Kent Ormanı’nda açık alanda sergilenen nostaljik araçlar, iki ay süreyle ücretsiz ziyaret edilebilecek.

EN YAŞLISI 1927 MODEL

149. yılını kutlayan İETT’nin, en yaşlısı 93 yaşında olan nostaljik araçların marka ve modelleri arasında 1927 model Renault-Scémia , 1943 model Scania-Vabis kamyon sasisi üzerine imal edilen otobüs, 1951 model Büssing 5500 TU.10 model otobüs de bulunuyor.

İLK TÜRK TROLEYBÜSÜ “TOSUN” DA SERGİDEN

İlk Türk Troleybüsü: ‘Tosun’ şehir içi taşımacılığında son derece ekonomik oldukları görülen troleybüslerin ekonomik sıkıntılar sebebiyle ithalat yoluyla sayılarının artırılmasının mümkün olamayacağı anlaşılınca, İETT alternatif bir çözüm üzerinde yoğunlaştı: Kendi troleybüsünü kendisi imal etti. İçlerinde elektrik mühendisi Vural Erül Bey’in bulunduğu bir grup cefakâr ve azimli İETT personeli, aylar süren çalışmalar sonucunda Latille-Floirat otobüsü “İlk Türk Troleybüsü” olarak yeniden inşa etti.

1978-81 yılları haricinde, troleybüs şebekesinin iptal edildiği Haziran 1984’e kadar yüzbinlerce İstanbulluyu taşıdıktan sonra emekli edildi.