Süper Lig'de 2019-2020 sezonu için küme düşme kaldırıldı, 2020-2021 sezonu 21 takımla oynanacak. Karar, spor medyasında tepkiyle karşılandı. Küme düşen takımlar söz konusu karara destek verirken, Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu sert tepki gösterdi.

Küme düşmenin kaldırılması hakkında kim, ne söyledi?

Süper Lig'de 2019-2020 sezonu için küme düşme kaldırıldı, 2020-2021 sezonu 21 takımla oynanacak.

Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) dün Riva'daki merkezinde gerçekleştirdiği yönetim kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunan TFF Başkanı Nihat Özdemir, "Kulüpler Birliği Vakfı dün bir toplantı yaptı. Bu toplantı sonunda Başkan Sepil, 18 Süper Lig ve Süper Lig'e yeni çıkan 2 kulübün temsilcileriyle Süper Lig 2019-2020 sezonunda ligden düşmenin kaldırılmasına yönelik tavsiye kararı aldıklarını açıkladı. Sayın Sepil, tavsiye kararlarını yazılı bir dilekçeyle yönetim kurulumuza sunmuştur. Liglerimizi başlatmadan önce puan sıralamasındaki son 7 takımımız da aynı talepte bulunmuştu. Yönetim kurulu arkadaşlarımızla aldığımız karar ligleri oynatarak tamamlamak ve kalan 8 haftada haksız bir rekabete yol açmamaktı. Süper Lig'i tamamladık. Kulüplerimizin pandemi sürecindeki iyi niyeti ve fedakarlığını yinelemek isterim. Süper Lig, TFF 1. Lig, 2. Lig ve 3. Lig'deki teknik direktörlere, futbolculara bir kez daha teşekkür ediyorum" dedi.

"Kulüpler Birliği'nin ligden düşmenin kaldırılmasına yönelik ortak talebini bugün değerlendirdik" diyen Özdemir, "Pandemi süreci ve sonrasındaki etkilerini detaylarıyla konuştuk. Yönetim Kurulu oy birliği ile alınan karara göre Süper Lig, TFF 1. Lig, TFF 2. Lig ve TFF 3. Lig'de 2019-2020 sezonunda düşme olmayacaktır. Süper Lig 2020-2021 sezonunda 21 takımla oynanacaktır. Sezon sonunda 4 takım ligden düşecek ve şimdilik olmak kaydıyla 2021-2022 sezonundan itibaren 20 takım ile oynanmaya devam edecektir" ifadelerini kullandı.

super-lig-de-kume-dusmenin-kaldirilmasi-hakkinda-kim-ne-soyledi-762750-1.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ise yaptığı açıklamada, "Kulüplerin dayanışma ruhu sporda ve her alanda birlik beraberliğini ortaya koydu. 'Düşenin dostu olmaz' anlayışını elinin tersiyle iten kulüplerimizi kutluyorum. Federasyonumuzun hayranlıkla izlemiş olduğu kararlarla Türk sporunun yarınları için rekabeti ortaya koyma adına yeni yetenekleri Türk sporuna kazandırma adına hayırlı olacaktır. BAL Ligi'ndeki kulüplerimizin de bir üst lige çıkması noktasındaki kararları, illerimize, ilçemize hayırlar getirmesini diliyorum" diye konuştu.

Küme düşmenin kaldırılmasına ilişkin spor camiasından art arda açıklamalar geldi. TFF Yönetim Kurulu toplantısı öncesindeki yemekte yer alan A Milli Takımı Teknik Direktörü Şenol Güneş, takım sayısının artmasına, küme düşmenin kaldırılmasına ve yabancı sayısının ertelenmesine itiraz etti.

Milliye'te yer alan habere göre, Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu başta olmak üzere toplantıda bulunan herkese gerekçelerini anlatan Güneş, lig planlaması için federasyonu zorlayan kulüplerin turnuva yapacaklarına dikkat çekti ve kendileriyle çeliştiklerini dile getirdi. Şenol Güneş, 21 takımlı Süper Lig’in Türk futboluna katkı sağlamayacağını düşündüğünü söyledi.

super-lig-de-kume-dusmenin-kaldirilmasi-hakkinda-kim-ne-soyledi-762755-1.

Küme düşmenin kaldırılmasına ilişkin yapılan açıklamalardan öne çıkanlar şöyle:

Digiturk Spor İçeriklerinden Sorumlu Grup Başkanı Saad Saleh Al-Hudaifi: Dürüst olmak gerekirse benim için büyük bir sürpriz. TFF'yle geçtiğimiz ay, 4 kez görüştük. Kimse bize bu konudan bahsetmedi. Covid'den ve gelecek sezondan bahsediyorduk. 18 takımdan, 21'e çıkması; yayıncıya sorulmadan verilebilecek bir karar değil, bence doğru bir karar değil. Günlük işimizi, prodüksiyon maliyetimizi etkileyecek, kanallarımızın stratejisini etkileyecek. 114 maç yayınlayacağız. %2 daha fazla maç olacak. Coğrafi durumu da konuşmamız lazım. 3 farklı şehirde olan kulüplerden bahsediyoruz. Daha çok ekip, daha çok yayın aracı kiralamak zorundayız. Bu, bizim için çok zor bir durum. Ligi bu şekilde yayınlamak kolay değil. TFF'nin kararlarına saygı duyuyoruz, onlarla birlikte çalışmaktan da mutluyuz fakat bunun, resmi bir şekilde bize sorulmasını isterdik, verilerle onlara dönmek isterdik.

Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu: TFF'nin almış olduğu çok garip bir karar var. Madem küme düşme olmayacaktı o zaman bu lig niye oynandı? Öyle 20 kulübün ittifakı falan... Ben bunu asla kabul etmiyorum. Takvime baktığımızda önümüzde 65 maç var. Birçok oyuncu milli takımlara gidiyor. Önce önümüze bir takvim gelsin. Ayrıca gelir düşüşü yaşanacak. Bu gelir kaybının nasıl karşılanacağı konusunda teminat verilmesi gerek. Bu takvim nasıl oluşacak? 65 maçı nasıl oynayacağız? Biz bunu söyledikten 24 saat geçmeden bu karar alındığına göre demek ki bu karar çekmecedeydi. Bu net. Küme düşme olmadığına göre demek ki ligin üstü dizayn edildi. Ligin üstüne şekil vermek için oynadık. Bu şık değil. Hiç hoş olmadı. Bir rezerv lig konusu var mesela. 8 aydır tartışılıyor. Bunun 8 ay tartışıldığı bir noktada siz bu kararı (küme düşmenin kaldırılması) 8 saat içinde alıyorsanız kusura bakmayın bu kararın iyi niyetle alındığına kimse beni inandıramaz. Rezerv lig olmasa oyuncuları elinizden çıkarmak zorunda kalacaksınız. 70'e yakın oyuncumuz var. Bir ay sonra lig başlayacak. Rezerv ligle ilgili alınmış karar yok. Bu oyuncuları ne yapacağım? Gidin Milli Takım Hocasına sorun, mutlu mu acaba? İki günde bir maç oynamak zorunda kalacağız, devre arası yapmadan.

super-lig-de-kume-dusmenin-kaldirilmasi-hakkinda-kim-ne-soyledi-762751-1.

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç: Bu sene 21 takım, seneye de 20 takım görüşümü belirttim. Bence olumlu. Pek çok ülkede 20 takım var, bizde niye olmasın? Önümüzdeki sezon en önemli konu sıkıştırılmış takvim olacak. Olabilir mi olabilir. Bazı kulüplerin, pastanın 18'den 21'e bölünmesinden dolayı maddi kaybı olur ama telafi edilebilir. Ligden düşmenin kaldırılması kararına Fenerbahçe olarak destek veriyoruz..

Kayserispor Başkanı Berna Gözbaşı: Biz sadece düşme kalksın, lig 21 takımlı olsun demedik. Rapor sunduk, diğer ülkelerle alakalı çalışmalar yapmıştık. Yerini buldu. İnşallah bütün liglere hayırlı olsun.Destek veren herkese çok teşekkür ederim. 9 aylık başkanım ama 10 yıllık başkan kadar şeyler yaşadım. Herkese çok teşekkür ederim.

Ankaragücü Başkanı Fatih Mert: Böyle düşen bir takım olarak kararlar alınırken konuşmak doğru değildi. Pandemi döneminden sonra biz aslında diğer liglerin iptal olduğunu, bizim de fikrimizin bu yönde olduğunu belirtmiştik. Türk futbolu zarar görmesin diye biz oynamayı kabul ettik. Sonrasında oynadık ve düştük, düştükten sonra da talebimizi ilettik ve kabul ettiler. Herkese teşekkür ediyorum.

Yeni Malatyaspor Teknik Direktörü Hikmet Karaman: Çok şey konuşabiliriz ama öncelikle devletimize, bu kararı verenlere çok teşekkür ediyorum. Mutlaka çok farklı fikirler ortaya çıkabilir. Koronavirüsün getirdiği çok fazla şeyler var. Son 8 haftadaki puanları değerlendirirseniz, hiç aklınıza gelmeyecek 3 takım düştü. Tüm bu olayları göz önüne getirdiğinizde, bu kararı alanlara teşekkür ediyoruz. Hayırlı olsun. Küme düşen bir takım olarak kesinlikle bunun arkasına sığınmıyoruz ama giden futbolcularımız, oynamak istemediğini belirtenler oldu.

super-lig-de-kume-dusmenin-kaldirilmasi-hakkinda-kim-ne-soyledi-762752-1.

Gazeteci Ercan Taner: FİFA siyasetin spora karıştığı iddiası ile Yunanistan’ın üyeliğini askıya almıştı. Umarım TFF zor durumda kalmaz... Lig mücadelesi deyince küme düşmek olacak,şampiyon olacak,şampiyonlar ligine son anda katılma olacak... Bunun adına lig denir...

Gazeteci Fatih Altaylı: Kısa bir süre önce “Bu yıl düşme olmasın” zırvalığını öneren Trabzonspor’a “Böyle bir şeyi sezon başı açıklamadan yapamazsınız. Bunu dünyaya anlatamazsınız” diyen Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir değildi sanki! Dün düşmeyi kaldırıp Türkiye Süper Ligi’ni 21 takıma çıkaran Nihat Özdemir. Bu tükürdüğünü yalamanın birkaç adım ötesinde bir durumdur. Rezilliktir. Siyaset bunu senden rica edebilir. Sen de efendi gibi dersin ki, “Efendimiz, böyle bir şeyi yapmak futbol açısından doğru değildir. Ama siyaseten ille de yapmak gerek diyorsanız müsaade buyrunuz ben istifa edeyim. Çünkü böyle bir şey olmayacağına yönelik beyanım var. Siz benim yerime kendini sözleriyle bağlamamış daha münasip birini bulunuz, düşmeyi o kaldırsın.” Ve istifa edersiniz.

Spor yorumcusu Mert Aydın: Son 2 maçta şampiyonluk adaylarına 8 gol atan Konyaspor’un futbolcuları boşuna kendilerini parçalamış oldular. Gelecek sezon bu uygulamayı destekleyen herhangi bir kulübün yöneticisi, “Avrupa, Türkiye Kupası, lig, takvim çok sıkışık” derse oturduğum yerden sanal bir tükürüğü yüzüne göndereceğim. 20 takımlı lig yapmak istiyorsanız 1 yıl önceden dersiniz ki, “ Bu yıl 2 düşecek, 4 gelecek” vesaire. Yani 20 takımı savunanlar için bile düşmenin lig bittikten sonra kaldırılması anlamlı değil.

Spor yorumcusu Emre Özcan: 21 takım zaten ayrı garabet ama yabancı serbestisinin bir sezon daha devam edeceği haberi de aslında skandalı artırıyor. Resmen sus payı verilmiş kulüplere itiraz gelmesin diye. İki olayın da ne kadar saçma olduğu bundan daha iyi ortaya konulamazdı, bunun için de özel tebrikler.

super-lig-de-kume-dusmenin-kaldirilmasi-hakkinda-kim-ne-soyledi-762753-1.

Spor yazarı Serdar Ali Çelikler: Maalesef bu kararın olacağı belliydi. Türk futbolunun altına dinamit kondu. Bundan sonra her sene bu konu gündeme gelecektir. Seneye 20 takıma çevirelim diyecekler. Düşen takımların taraftarı kusura bakmasın ama bana göre çok yanlış karar.

Spor yorumcusu Mehmet Demirkol: Son haftalarda takımı küme düşmesin diye canını dişine takıp sakatlanan futbolcuların ahı TFF’nin üzerinde olacak. Madem küme düşme olmayacaktı, bu adamların sakatlığından siz sorumlusunuz.

Malatya Belediye Başkanı Selahattin Gürkan: Girişimlerimiz sonuç verdi, bu sene küme düşme kalktı, Yeni Malatyaspor'umuz Süper Lig'de olmaya devam edecek. Emeği geçenlere teşekkürler...