Real Madrid’i yenerek, üst üste ikinci kez Avrupa’nın en büyüğü olan Anadolu Efes yurda döndü. Havaalanında sevgi seliyle karşılanan şampiyon takımın oyuncuları ve teknik heyeti yeni başarılara kilitlendiklerini belirttiler.

Kupanın sevinci

Spor Servisi

Basketbol THY Avrupa Ligi Dörtlü Final’inde Real Madrid’i yenen Anadolu Efes dün yurda eldi. Üst üste 2. kez Avrupa’nın en büyüğü olan lacivert-beyazlılar Avrupa kupalarında da 3. kez şampiyonluk sevinci yaşadı. Anadolu Efes Türkiye’ye de 12. Avrupa kupasını kazandırdı.

Avrupa basketbolunun kulüpler düzeyindeki en büyük organizasyonunda art arda 3. kez final maçına çıkan lacivert-beyazlılar, 2021’nin ardından bu sezon da mutlu sona ulaşmayı başardı.

ÜÇÜNCÜ KUPA

Anadolu Efes, Avrupa kupalarında üçüncü şampiyonluğunu elde etti.

Lacivert-beyazlı takım, 1996 yılında Türk basketbol tarihinin ilk Avrupa kupasını müzesine götürmüştü. Başantrenör Aydın Örs yönetimindeki Anadolu Efes, 1996’da Avrupa Radivoj Koraç Kupası’nı kazanarak büyük bir başarıya imza atmıştı.

Ergin Ataman’ın başantrenörlüğünü yaptığı lacivert-beyazlılar, 2020-2021’de THY Avrupa Ligi’nde şampiyonluğa ulaşarak tarihe geçmişti.

Anadolu Efes, elde ettiği bu başarıyla Avrupa kupalarında 3. kez şampiyonluk ipini göğüsledi.

Anadolu Efes, Avrupa basketbolunun kulüpler düzeyindeki bir numaralı organizasyonunda üst üste iki kez şampiyonluğa ulaşan 10. takım olmayı başardı.

ERGİN ATAMAN 5’LEDİ

Anadolu Efes’in başantrenör Ergin Ataman, bu şampiyonlukla Avrupa organizasyonlarında 5. kez kupa sevinci yaşadı.

Ataman, İtalya’nın Montepaschi Siena takımıyla 2002’de FIBA Saporta Kupası, Beşiktaş ile 2012’de FIBA EuroChallenge Kupası, Galatasaray ile 2016’da ULEB Avrupa Kupası ve Anadolu Efes ile 2021’de yine Avrupa Ligi şampiyonluğu elde etmişti.

Ergin Ataman, Avrupa Ligi’nde üst üste 2 kez şampiyonluğa ulaşan 8. başantrenör oldu. Anadolu Efes, basketbolda Türkiye’ye 12. Avrupa kupasını getirmeyi başardı. Lacivert-beyazlı takım, Avrupa’nın kulüpler düzeyindeki bir numaralı kupasını üst üste kazanan ilk Türk takımı oldu. Türkiye, ilk Avrupa Ligi zaferini 2017’de Fenerbahçe’yle yaşamıştı. Türkiye’ye Anadolu Efes 1996’da Koraç Kupası’nı, Beşiktaş ise 2012’de FIBA Eurochallenge Kupası’nı getirmişti. Galatasaray Odeabank 2016’da, Darüşşafaka ise 2018’de ULEB Avrupa Kupası’nı kazanmıştı. Bahçeşehir Koleji ise bu sezon FIBA Avrupa Kupası’nı müzesine götürdü.

Kadın basketbolunda Galatasaray 2009 ve 2018’de FIBA Avrupa Kupası’nda, 2014’te ise FIBA Avrupa Ligi’nde şampiyonluğa ulaşmıştı. Yakın Doğu Üniversitesi ise 2018’de FIBA Avrupa Kupası’nın sahibi olmuştu.

HEDEFİM A MİLLİ TAKIM’LA DA MADALYA KAZANMAK

Başantrenör/Ergin ATAMAN: Basketbol THY Avrupa Ligi Dörtlü Finali’nde İspanya ekibi Real Madrid’i 58-57 mağlup ederek üst üste ikinci şampiyonluğunu elde eden Anadolu Efes’in Başantrenörü Ergin Ataman, bu başarıyla tarih yazdıklarını söyledi. Ataman, "Olağanüstü bir duygu. Oyuncularımla gurur duyuyorum. Oyuncularım tarih yazdılar. Kulüp tarihine geçtiler. Müthiş bir organizasyon gerçekleştirdiler. Taraftarlara da teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. Real Madrid’in de karşılaşmada iyi bir performans gösterdiğini aktaran Ataman, "Son çeyrekte nasıl oynayacağımızı çok iyi biliyoruz. Finallerde hücum stratejileri çok da işlemez. Müthiş oyuncularım var. Kilitlenen anları çözebiliyoruz. Takımım, NBA takımı seviyesinde. Bu sezon NBA takımı gibi oynamadık ama önceki sezonlarda öyle oynadık. Hepsi bu." diye konuştu.

İNANILMAZ BİR PERFORMANS GÖSTERDİK

Kaptan/Doğuş BALBAY:

Sezona iyi başlayamamalarına rağmen şubat ayından sonra toparlanarak Dörtlü Final’e kaldıklarını belirten Doğuş Balbay, "Bizim için hiç kolay bir yol olmadı. Sezona biraz istikrarsız başladık. Belki herkes tekrar olabilecek mi diye şüphe etti. Ancak herkes inanılmaz bir iş çıkardı. İnanılmaz bir performans gösterdik. İmkansızı başardık. Takım arkadaşlarımla gurur duyuyorum. Kupa ülkemize hayırlı olsun." diye konuştu.

Karşılaşmanın ardından düzenlenen törende kupayı kaldırması için ikinci kaptan Bryant Dunston’a yaptığı jestle ilgili Balbay, şunları söyledi: "Özel bir şey yapmadım. Dunston, uzun zamandır bu takımın ikinci kaptanlığını yapıyor. Bu sezon da inanılmaz işler başardı. Sakatlığım nedeniyle fiziksel olarak takımın yanında olamasam da mental ve diğer duygusal kısmında takımla beraber hareket ettim. Bryant, kupayı kaldıracak tek isimdi. Nitekim kaldırdı. Çok mutluyum."