Dövizlerini TL’ye çevirenlere 14,8 milyar TL ödeyen iktidar, yıl sonuna kadar 5,2 milyon asgari ücrete denk olan 22,3 milyar TL daha ödeme yapacak. 2,3 milyar TL’lik vergi de KKM’ye katılan işletmelerin kasasında kalacak.

‘Kur koruma’ için Hazine’den servet

Hüseyin ŞİMŞEK

Döviz kurundaki yüksek artışın ardından TL’deki erimeyi durdurmak isteyen iktidarın getirdiği “kur korumalı sistem”in kamuya maliyeti her geçen gün katlanarak artıyor.

Vatandaşlar açlık sınırının altında yaşamasına rağmen herhangi bir adım atmayan iktidar, dövizlerini TL’ye çevirenlere Hazine ve Merkez Bankası eliyle bir yılda 5 milyon 200 bin asgari ücret kadar destekte bulunacak. İşletmeler ise milyarlarca liralık vergi ödemelerinden muaf tutulacak.

TBMM Genel Kurulu gündeminde yer alan ve içerisinde kurumlara TL mevduat hesapları için yeni destekler öngören torba kanun teklifinin komisyon görüşmelerinde, kur korumalı hesapların neden olduğu giderler gündeme geldi. Hazine ve Maliye Bakanlığı temsilcilerinin de yer aldığı komisyonda, dövizlerini TL’ye çevirenlere bugüne kadar ödenen desteklerin toplam tutarının 14 milyar 800 milyon TL’ye ulaştığı ifade edildi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, kur korumalı hesaplarda yapılan işlemler hakkında bilgi veren Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Cengiz Yavilioğlu, “8 Nisan tarihine kadar vadesi dolan hesaplara Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan destek ödemesi tutarı 13,2 milyar TL. Merkez Bankası tarafından yine aynı tarih itibarıyla 1,6 milyar TL’lik bir destek ödemesi gerçekleştirilmiş durumda” dedi.

HAZİNE’DEN 18 MİLYAR TL

Gelecek bir yıl içerisinde destek tutarının ciddi oranda artacağını anlatan Bakan Yardımcısı, tutarın 20 milyar TL’yi geride bırakacağının altını çizdi: “Bugüne kadar ödenen dahil önümüzdeki bir yıl için bu varsayımlar altında, toplam destek ödemesi öngörüsü Hazine ve Maliye Bakanlığı için 18,1, Merkez Bankası için 4,2, Hazine ve Maliye artı Merkez Bankası için 22,3.”

İşletmelerin dövizlerini TL mevduat hesaplarında değerlendirmeleri durumunda faiz, kâr payları ve kurumlar vergisi ödemelerinde tanınacak istisnaların olası bilançosu da komisyonda gündeme geldi. Konuyla ilgili milletvekillerini bilgilendiren Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Mahmut Sütçü, bu uygulamanın kamuya yükü ile ilgili bir senaryo hazırladıklarını ve bugüne kadar kur korumalı hesaplardan yararlananlar yola çıkarak hazırlanan senaryoya göre 10 milyar dolarlık bir tutarın TL’ye dönüştürülmesini beklediklerini söyledi.

Sütçü, Hazine’ye aktarılması gerekirken şirketlerin kasasında kalacak vergi tutarının 2 milyar 300 milyon TL olacağını açıkladı. Kur korumalı TL mevduat hesapları uygulamasının yılsonuna kadar kamuya toplam yükünün, 24 milyar 600 milyon TL olacağı hesaplanıyor.

225 HASTANE 2 BİN FABRİKA YAPILIRDI

Kur korumalı hesapları tercih ettikleri için devlet tarafından yapılacak 22,3 milyar TL’lik destek ödemesi ile kamunun birçok acil ihtiyacının giderilmesi mümkün. 22,3 milyar TL ile ortalama 99 milyon TL’ye mal edilen 200 yataklı devlet hastanesinden 225 adet, ortalama 20 milyon TL maliyetli okullardan bin 115 adet, ortalama 15 milyon TL maliyetli bin 486 öğrenci yurdu, ortalama 10 milyon TL maliyetli 2 bin 230 fabrika inşa edilebiliyor.