‘Kur korumalı hesaba’ muhalefetten itiraz

BirGün ANKARA

İktidarın son torba yasa teklifi ile dövizden TL’ye geçenlere yönelik devlet destekli mevduat hesabı ile ilgili tartışmalar sürüyor. HDP’li Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi milletvekilleri tarafından torba teklif için kaleme alınan muhalefet şerhinde, dövizdeki hareketliliği azaltması planlanan kur korumalı TL mevduat hesabının uygulama sürecindeki ‘kanunsuzluk’ vurgulandı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın duyurduğu sistemin yaklaşık üç hafta sonra TBMM’ye sunulduğu hatırlatılan şerhte, “Yasa teklifinin TBMM Genel Kurulu ve onaylanması süreci de düşünüldüğünde ‘kur korumalı TL vadeli mevduat’ uygulamasının yasası, böyle bir uygulamaya geçileceği açıklamasından yaklaşık bir ay kadar sonra çıkarılmış olacaktır. Ancak henüz daha yasası çıkmadan bankalar kur korumalı TL vadeli mevduat uygulamasını başlatmışlardır. Bu durum, yasa olmadan bir finansal, ekonomik uygulamanın hayata geçirildiğini göstermekte, ciddi bir yasadışılığa işaret etmektedir” ifadelerine yer verildi.

ANAYASA’YA AYKIRI

CHP’nin muhalefet şerhinde ise AKP’nin 20 yıllık kısa vadeli, vizyonsuz ve hatalı ekonomi politikaları sonucu ilgili düzenlemelere ihtiyaç duyulduğu kaydedildi: “Ekonomik krizin sebepleri hem 20 yıllık iktidarın yanlışlıklarından hem de küresel gelişmelerden, ayrıca bu gelişmelerin iktidar tarafından yanlış değerlendirilip gerekli tedbirlerin zamanında alınmamasından kaynaklanmaktadır. Söz konusu kanun teklifi güncel ekonomik problemlerin çözümüne yönelik esaslı düzenlemeler içermemektedir. Mevduat ve katılma hesaplarının getirilerini kur artışlarına karşı desteklemek amacıyla Devlet bütçesinden ödenek ayrılması, vergi yükümlülerinin haklarını ihlal etmesi itibarıyla Anayasa madde 73’e de aykırılık teşkil etmektedir.”

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, kur korumalı TL mevduat hesabı miktarını açıkladı: “Kur korumalı Türk lirası mevduat hesabı 24 Aralık itibarıyla 28,2 milyar lirayken, 7 Ocak Cuma akşamı itibarıyla 107,6 milyar liraya yükseldi.”