Kuraklığa ‘atık su’ önerisi

HABER MERKEZİ

Son aylarda azalan yağışlar, kuraklık tehlikesini beraberinde getirdi. Baraj ve göller ile yer altı su seviyelerinde düşüş yaşandı. İçme suyunun yanı sıra tarımsal üretim ve sanayi sektörünün de ilgilendiren su kaynaklarındaki düşüş de endişe yarattı.

Geçen yıla oranla bu yıl yağışların düştüğünü belirten Su Kaynakları Uzmanı Prof. Dr. Alper Baba, “Ege Bölgesi’nde yaklaşık yüzde 23, Güneydoğu’da yaklaşık yüzde 24, Marmara’da yüzde 20, Karadeniz’de yüzde 10 civarlarında yağışın azaldığını görüyoruz. Bugün barajlarımızın doluluk oranları yüzde 20-30’lara inmiş durumda” dedi.


Prof. Dr. Baba, bu durumun tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini kaydederek atık suların bu alanda değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi:

“Tarımsal üretim yapanların yüzde 95’e yakını yer altı sularını kullanıyor. Sanayi kentleri, su ihtiyacının yüzde 90’ını yer altı sularından sağlıyor. Bu nedenle bu kaynakların iyi korunması gerekiyor. Atık suları ise iyi bir şekilde arıtılıp istenilen limit düzeyine geldikten sonra tarım ve sanayi sektöründe muhakkak kullanılmalı. Ülkemizde buna yönelik stratejilerin hızlı bir şekilde devreye girmesi gerekiyor.”