Kuraklık alarm veriyor, göller kuruyor

HABER MERKEZİ

Uzmanlar iklim krizine karşı önlem alınması konusunda uyarılarını sürdürürken kuraklık haberleri peş peşe geldi. Aşırı sıcaklık ve kontrolsüz su tüketimi nedeniyle Tekirdağ Malkara’da Karacahalil Göleti’nin yüzde 90’ı, Konya Kulu’da ise Küçük Göl’ün tamamı kurudu.

‘Sular tükendiği için pembe oldu’

Konya'nın Kulu ilçesindeki 'flamingo cenneti' olarak bilinen Küçük Göl, iklim değişikliği ve bilinçsiz sulama sonucu kurudu. Tatlı su gölü olan Küçük Göl, suların tükenmesi bağlı olarak artemia salina bakterisi nedeniyle pembeye büründü.

Kulu Doğal Hayatı Koruma Derneği Başkanı Murat Uludağ üzüntüsünü şu sözlerle dile getirdi: "Burası 'Kulu'nun kuş cenneti' dediğimiz Küçük Göl diye tabir edilen gölümüz, tamamen kurumuş durumda. Şu sıralarda da zemininde kırmızılıklar görüyoruz. Burada önceden birçok flamingo olurdu ama şu an hiçbiri yok. Çok üzüntü verici ve kuşlar açısından da kayıp. Bu bölgede flamingolar dahil 200'ün üzerinde kuş barınıyor. Burası Bu bölgeye Kızılırmak ve ona bağlı olan barajlardan su takviyesi yapılabilir.”

Tekirdağ’ın Malkara ilçesinde ise kış yağışlarının yetersiz kalması ve yaz kuraklığı nedeniyle Karacahalil Göleti’in yüzde 90’ı kurudu. Bölgenin tarımsal sulama ihtiyacını karşılayan gölden geriye kalan sular yabani hayvanlar ve balıkların barınabilmesi için kullanıma kapatıldı. Karacahalil-Elmalı Köyleri Sulama Kooperatifi Başkanı İbrahim Baltalı gölün tekrar kullanılabilmesi için yağışları beklediklerini söyledi. Gölet Devlet Su İşleri tarafından tarım arazilerinin sulanması için 2010 yılında yapılmıştı.

***

Cezayir sıcağı kavuracak

TÜRKİYE bugünden itibaren Cezayir'den gelecek sıcak hava dalgasının etkisine giriyor. Tahminlere göre sıcaklık İstanbul'da 35, Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde ise 40 dereceye ulaşacak. Sıcak havanın hafta boyunca etkisini sürdürmesi bekleniyor.