Mavi-yeşil algler de denilen siyanobakteri, kuraklık ve kirlilik nedeniyle su kaynaklarında artış gösterdi. Göl Uzmanı Dr. Kesici, “Sağlığa zararlı olan bu bakterilerin artmaması için önlem alınmalı” diyerek uyardı.

Kuraklıkla gelen bakteri riski

Ülkenin 7 bölgesinde olağanüstü kuraklık yaşanıyor. Kuraklıkla birlikte kirlilik tehdidinin arttığı su kaynaklarında mavi-yeşil alg de denilen siyanobakteri artışı görüldü. Uzmanlar bu bakterilerin siyanotoksin de ürettiğine; insan ve hayvan sağlığına zararlı olduğuna dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı ve göl uzmanı Dr. Erol Kesici, mavi-yeşil alglerin suların azalmasıyla genellikle mayıs-eylül ayları arasında görülürken, artık kasım-aralık aylarında bile ortaya çıkabildiğini söyledi.

kuraklikla-gelen-bakteri-riski-824073-1.

Su kaynaklarında azalma ve güneş ışınlarının etkisiyle bakterilerin koloniler oluşturduğunu anlatan Dr. Kesici, “Suların bezelye çorbası kıvamına dönüşmesine neden olmakta. Eğirdir, Beyşehir gibi doğal göllerde bile aralık ayında mavi-yeşil alg dediğimiz siyanobakteri artışları görülüyor” dedi.

HAYVANLAR DA BU SUDAN İÇMEMELİ

kuraklikla-gelen-bakteri-riski-824070-1. Dr. Kesici, bu suları hayvanların içmemesi gerektiğine dikkat çekerek şu bilgileri verdi “Bu tür sular özel bir sistemle arıtılmalı. Hayvanların su ihtiyacı da buralardan karşılanmamalı. Soruna karşı ilk adım, göl, gölet gibi su kaynaklarının, bölgesel ve ekolojik özelliklerini çok iyi bilmek. İkincisi doğal göllerde tarımsal kirlilik ve sirkülasyonunu engellemek.”

kuraklikla-gelen-bakteri-riski-824072-1.

ARTIŞLAR DİKKATLİCE İZLENMELİ

kuraklikla-gelen-bakteri-riski-824071-1.İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Meriç Albay sağlık için zararlı olan bu artışlar için kurumlara çağrıda bulunarak şöyle dedi: “Ülkemizde daha önce ağustos-ekim ayları arasında gördüğümüz siyanobakteri artışını aralık ayı sonunda ortaya çıktı. Değişen iklim şartları nedeniyle su yönetimi ile ilgili yetkili kurumlar siyanotoksin yönetimini öncelikli ele almalı.”

DHA