Dilan Esen İstanbul Başakşehir’e bağlı Kayaşehir’de dün bir sitenin istinat duvarı çökmesi sonucu 1 kişi hayatını kaybetti. Olaya ilişkşin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum gerekli incelemelerin başlatıldığını bildirirken, İnşaat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Cemal Gökçe de açıklamalarda bulundu. Suçlu olarak doğa olaylarının gösterildiğin vurgulayan Gökçe, “Deprem oluyor, kar yağıyor, sel basıyor, yağmur yağıyor hepsinde […]

‘Kurallara uygun yapı çökmez’

Dilan Esen

İstanbul Başakşehir’e bağlı Kayaşehir’de dün bir sitenin istinat duvarı çökmesi sonucu 1 kişi hayatını kaybetti. Olaya ilişkşin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum gerekli incelemelerin başlatıldığını bildirirken, İnşaat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Cemal Gökçe de açıklamalarda bulundu.

Suçlu olarak doğa olaylarının gösterildiğin vurgulayan Gökçe, “Deprem oluyor, kar yağıyor, sel basıyor, yağmur yağıyor hepsinde suçlu yapıyı yapanlar ve yaptıranlar değil, doğa oluyor. Mühendislik kurallarına uygun olarak yapılmış hiçbir yapı ne depremden ne yağmurdan ne de başka bir şeyden çöker” dedi.

Tekniğe uygun olarak yapılan istinat duvarının çökemeyeceğini söyleyen Gökçe, “Eğer istinat duvarları tekniğe ve projeye uygun olarak yapılırsa, yağmur suları için drenajlar oluşturulursa çökmez” diye konuştu.

Bu konudaki görevli kurumların görevini yerine getirmediğini açıklayan Gökçe, “‘Nasıl yaparsan yap’ anlayışıyla yapıldığı için bu yapılarda herhangi bir denetim yok. Meslek odaları da devre dışı kaldı. Dolayısıyla böyle bir anlayışın hüküm sürmüş olduğu ülkede istinat duvarları az bile çöküyor. Özellikle sonbahar ve ilkbaharda İstanbul’da istinat duvarı kalmayacak” ifadelerini kullandı.