Kurdaki artış Çan Belediyesi’ni vurdu

Yağmur Beril VAROL

AKP’li Abdurrahman Kuzu’nun başkanlığı döneminde Çan Belediyesi adına çekilen 14 milyon TL’lik kredinin 11 milyon TL’si geri ödenmesine rağmen borç, kurdaki artış sebebiyle 84 milyon TL’ye çıktı. Çanakkale’ye bağlı Çan ilçesinde AKP’li başkan Abdurrahman Kuzu döneminde atık su arıtma tesisi, kanalizasyon ve yağmur suyu şebeke hattı ödemesi için 2015 yılında Japonya Uluslararası İş Birliği Ajansı’ndan (JİCA) Japon Yeni üzerinden kredi çekildi. 7 yıl ödemesiz alınan kredinin faizleri düşük olması ve 2036 yılına kadar vadesinin bulunması bir başarı gibi gösterildi.

14 milyon 805 bin 190 TL tutarında çekilen kredi miktarı, döviz kuru sebebiyle her geçen gün yükseldi. Konuya ilişkin Çan Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, “Döviz ödemeli kredi çekildiği için kur artışı sebebiyle, 1 Nisan 2019 yılında göreve geldiğimizde JİCA’ya olan toplam borcumuz TL cinsin anapara artı faiz ile 39 milyon 372 bin 939 TL’ye çıkmıştır. Yılda Haziran ve Aralık olmak üzere iki taksit şeklinde olan kredi ödemeleri; 2019 yılı ile 2021 yılı Aralık ödemesi dahil dönemimizde 6 taksit toplam 11 milyon 793 bin 526 lira 61 kuruş olarak ödenmiştir” denildi.

Açıklamada, artan döviz kurları ile borcun 84 milyonu aştığına dikkat çekilirken, “Borç ödenmeye devam ettiği halde azalmamakta, aksine artmaya devam etmektedir. Bu durum; dövizin sürekli yükselmesiyle Çan halkının geleceğini ipotek altına almaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Belediye gelirlerinin büyük bir kısmının alınan kredi taksitlerinin ödemesine gitmesine rağmen kurdaki her artışın belediyenin borcunu katlayarak artırdığı belirtilen açıklamada, “TL’nin tüm yabancı para birimleri karşısında değer kaybetmesi, döviz kuru üzerinden alınan kredinin ödemeleri yapılsa dahi borcun kapanmasını zorlaştırmaktadır. Üstelik yürütmekle kanunen mükellef olduğumuz tüm hizmetlerin, görev ve sorumluluklarımızın yerine getirilmesine de engel oluşturmaktadır” denildi.