Küre Dağları Milli  Parkı tehdit altında

Dilek Yeğin

HP Mermer İnşaat Enerji A.Ş. tarafından Kastamonu'nun Pınarbaşı ilçesindeki Yukarıaktaş Köyü’nde faaliyet gösteren mermer ocağında kapasite artışı yapılması ve kırma-eleme tesisi kurulması için hazırlanan ÇED raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu’ndan geçti. Ocaklar, Pınarbaşı ve Horma havzalarını besleyen su kaynaklarının yanı sıra Küre Dağları Milli Parkı’nı da tehdit ediyor.

Taşocağı, Yukarıaktaş Köyü’ne 370 metre mesafe ve civardaki diğer yerleşim yerleri olan Aşağıaktaş ve Kurtlugelik köylerine de 1 KM mesafede bulunuyor. Ayrıca söz konusu alan planlarda “orman” olarak geçiyor

100’ün üzerinde ocak başvurusu

İlçede 18’e yakın mermer ocağı ve müracaat süreci devam eden 100’ün üstünde ocak olduğunu belirten Pınarbaşı sakinleri, ocakların hayvancılığı da tehlikeye düşürdüğünü söyledi.Halk, ocakların kapatılması için imza kampanyası da başlattı.

Küre Dağları Milli Parkı’nın tampon bölgesinde yer alan İlçedeki yoğun madencilik faaliyetlerinden rahatsız olan bölge halkı, devlet kurumlarının gerekli hassasiyetle tekrar ölçüm yapması gerektiğini ifade etti. Ocaklar, Pınarbaşı ve Horma havzalarını besleyen su kaynaklarının yanı sıra Küre Dağları Milli Parkı’nı da tehdit ediyor. Acil koruma kapsamına alınan sıcak orman noktalarına sahip ilçede binlerce yıllık anıt ağaçlar olduğu gibi bakteri üretmeyen özel ağaç cinsleri de var.

Kastamonu’da yaşayan bir yurttaş geçtiğimiz yaz CİMER üzerinden Küre Dağları Milli Parkı’nda kaç adet mermer ocağı olduğunu sorduğunda, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nden soru bilgi edinme kanununun istisnasına girdiği için bilgilerin paylaşılamayacağı yanıtı gelmişti.

cukurda-defineci-avi-540867-1.