Küresel Sendikalar Kılavuzu, uluslararası sendikal hareketin tarihini inceliyor ve küresel sendikalar hakkında güncel bilgiler veriyor. Kitabın yazarı Eliaçık, “Sevmek için de eleştirmek için de önce uluslararası sendikaları iyi tanımamız gerek” diyor.

Küresel sendikalara ihtiyacımız var

Yunus Emre CEREN

“Üretimin, ticaretin ve hizmetlerin küreselleştiği dünyada çok uluslu şirketler, sermaye yanlısı hükümetler ve küresel baskı araçları karşısında uluslararası sendikalara her zamankinden daha çok ihtiyacımız var.”

DİSK Uluslararası İlişkiler Dairesi Müdürü Kıvanç Eliaçık’ın hazırladığı Küresel Sendikalar Kılavuzu, uluslararası sendikal hareketin tarihini inceliyor ve küresel sendikalar hakkında güncel bilgiler veriyor. Sendika eğitimlerinde kullanılmak üzere hazırlanan kitap, konuyla ilgilenen araştırmacılar ve öğrenciler için de temel kaynak niteliği taşıyor.

Kitabın ilk bölümünde 1. Enternasyonal’den Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’na (ITUC), uluslararası meslek sekreterliklerinden küresel çerçeve sözleşmelere uzanan tarihsel süreç özetleniyor. İkinci bölümde ise mevcut tüm küresel sendika federasyonları, tarihsel gelişimleri ve güncel faaliyetleri bağlamında inceleniyor.

Küresel Sanayi İşçileri Sendikası (IndustriALL), Kamu Hizmetleri Enternasyonali (PSİ), UNI Küresel Sendika, Uluslararası Gıda Tarım Turizm İşçileri Federasyonu (IUF), Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF), Eğitim Enternasyonali (EI), Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Uluslararası Ev İşçileri Federasyonu (IDWF), incelenen federasyonlardan bazıları. Kitapta bu küresel sendika federasyonlarının tarihçeleri, iletişim bilgileri, üyelik yapıları ve Türkiye’ye yönelik kampanyaları hakkında detaylı bilgiler yer alıyor.

Üçüncü ve son bölümde ise Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve diğer uluslararası kuruluşlar hakkında genel değerlendirmelere yer veriliyor.

GÜNCEL BİLGİLERE YER VEREN İLK KAYNAK

kuresel-sendikalara-ihtiyacimiz-var-807549-1.Aslında uluslararası sendikal hareket hakkında daha önce yazılmış kitaplar var. Ancak 2006 yılında Uluslararası Sendikalar Federasyonu’nun (ITUC) kurulmasıyla birlikte pek çok sendika yeniden yapılandı, birleşti ve isim değiştirdi. Kıvanç Eliaçık’ın hazırladığı bu kılavuz, güncel bilgilere yer veren ilk kaynak olma özelliği taşıyor. Eliaçık, neden bu kılavuzu hazırladıklarını şu sözlerle anlatıyor:

“1800’lü yıllardan beri uluslararası bir işçi hareketinden bahsedebiliriz. Türkiye de bunun istisnası değil. Dolayısıyla uluslararası sendikacılık yeni bir olgu değil; ama günümüzde bir zorunluluk. Sadece işyerimizdeki iş arkadaşlarımızla değil, dünya üzerinde üretim sürecinin parçası olan bütün işçilerle ortak sendikalara ihtiyacımız var. Ama pek çok işçi örneğin ITUC’u tanımıyor, sendikasının üye olduğu küresel sendikayı bilmiyor. Adını sıklıkla duysa da ILO’nun nasıl çalıştığı hakkında yeterince bilgisi yok. Sevmek için de eleştirmek için de önce uluslararası sendikalarımızı iyi tanımamız gerekiyor. Bu kitap işçilere, işyeri sendika temsilcilerine ve sendika yöneticilerine uluslararası sendikal hareket ve küresel sendikal yapılar hakkında temel bilgiler vermeyi amaçlıyor.”

Konunun genişliği, karmaşıklığı ve tercüme sorunları nedeniyle kafa karışıklığı ve yanlış anlaşılmaların yaşandığını belirten Eliaçık, “Kitapta bunları gidermeye çalıştık. Küresel sendikaların iletişim bilgileri, yönetimleri, üye yapıları hakkında fihrist niteliğinde bilgilere yer verdik. Bunlar sendikaların pratik faaliyetlerine katkı sağlayabilir. Hangi sektörleri kapsadıklarını, Türkiye’ye yönelik faaliyetlerini aktarmaya çalıştık. Bu aslında sendikalar için bir eğitim kitabı ama Çalışma Ekonomisi ve Uluslararası İlişkiler bölümlerinde okuyan öğrenciler için de bir kaynak kitap olabilir” diyor.

kuresel-sendikalara-ihtiyacimiz-var-807550-1.
Nota Bene Yayınevi’nden çıkan ‘Küresel Sendikalar Kılavuzu- Uluslararası Sendikal Hareket ve Küresel Sendikalar’, 88 sayfadan oluşuyor.