Polisin öldürdüğü Kemal Kurkut’un katilinin yargılandığı duruşmada ATK raporu okundu. Avukat Yalçındağ, aynı kurumların farklı raporlar hazırlamasına tepki gösterdi

Kurkut davasında ilerleme yok

Diyarbakır'da 2017’deki Newroz’da polis tarafından vurularak öldürülen üniversite öğrencisi Kemal Kurkut davasında, Adli Tıp Kurumu (ATK) ‘seken kurşun’ iddiasını yineledi.

Kurkut’un ölümüne ilişkin polis Y.Ş. hakkında ‘olası kastla öldürme’ suçundan açılan davanın 8'inci duruşması, Diyarbakır 7'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Sanık polis Y.Ş. ve avukatı hazır bulunduğu duruşmaya, Kurkut'un annesi Secan ve ağabeyi Ferhat Kurkut ile avukatları Reyhan Yalçındağ katıldı.

Duruşmada farklı bilirkişi raporlarının arasındaki çelişkilerin giderilmesi için İstanbul ATK tarafından hazırlanan ve ‘kurşunun sert zemine çarparak vücuda girdiği’ şeklindeki rapor okundu. Mahkeme, sanık polis Y.Ş.'nin rapora ilişkin celse arasında yazılı savunma dilekçesi sunduğunu belirtti. Sanık Y.Ş.’nin avukatı önceki beyanlarını tekrar ettiğini ve rapora ilişkin bir diyeceklerinin olmadığını söyledi.

Duruşmada söz alan Kurkut’un annesi Secan Kurkut, “Kemal suçsuzdu. Belki yorgundu, o gün uykusuzdu. Masumdu” dedi.

FARKLI BİR RAPOR GELDİ

Kurkut ailesinin avukatı Reyhan Yalçındağ ise bilirkişi raporuna tepki gösterdi. Aynı kurumların birbirine zıt raporlar hazırlamasının şüpheli bir durum olduğuna dikkat çeken Yalçındağ, “Herhangi bir gerekçe sunulmaksızın ikinci rapor ilk gelen rapordan farklı oluyor. Mahkeme heyeti hangi çelişkiden kaynaklı aynı kurumdan bir daha rapor talep etti” diye konuştu. Önceki raporun tam tersinin geldiğinin altını çizen Yalçındağ, “Bu bizler açısından şüpheli bir durumdur. Biz dosyaya müdahale edildiğini düşünüyoruz. Bunu kolluğun fail olduğu dosyaların neticelerine dayanarak söylüyoruz. Ayrıca adli tıp uzmanlarınca başkaca bilimsel bir raporun düzenlenmesi hakkımızı saklı tutuyoruz” ifadelerini kullandı. Yalçındağ, Y.Ş.’nin celse arası verdiği yazılı savunmanın UYAP'ta görünmediğini söyledi. Mahkeme, duruşmayı 24 Mart'a erteledi.