Kurkut davasında tutuklama yok

MEHMET EMİN KURNAZ mehmeteminkurnaz@birgun.net

Polisin açtığı ateş sonucu Kemal Kurkut’un öldürülmesine ilişkin açılan davanın duruşmasında sanık polis YŞ.’ye dair tutuklama talebi yine reddedildi.

Diyarbakır Newrozu’nun kutlandığı Newroz Parkı’na gelmek isterken “canlı bomba şüphesi” iddiasıyla polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren Kemal Kurkut cinayetine ilişkin açılan davanın dördüncü duruşması dün Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada, hakkında “olası kastla insan öldürme” suçundan müebbet hapis cezası talep edilen tutuksuz sanık polis Y.Ş. ile taraf avukatları hazır bulundu. Duruşmada Kurkut ailesinin avukatları, Adli Tıp Kurumu’nun(ATK) hazırladığı rapor üzerine beyanlarda bulundu.

Kolluk kuvvetleri aklanıyor
Kurkut ailesinin avukatlarından Reyhan Yalçındağ Baydemir, soruşturma aşamasında gerçeklerin açığa çıkarılması için çaba sarf ettiklerini belirterek yaşam hakkının her durumda kutsal olduğunu ifade etti. Baydemir, savunmasında şu ifadelere değindi: “Sağ yakalayabilecekken silah kullanarak ölüme neden olan davranışlar toplumda ciddi sorunlar doğuracaktır. Adli Tıp Raporu kolluğu aklayacak şekilde düzenlemektedir. Bu sebeble üniversitelerin adli tıp departmanlarına yazarak yeni bir rapor çıkarılmasını istiyoruz. Sanığın tutuklanmasını talep ediyoruz.”

Avukatların dinlenmesinin ardından mahkeme heyeti, tutuklama talebini reddederek duruşmayı 28.02.2019 tarihine erteledi.

Cezasızlık kaos doğurur
Davayı BirGün’e değerlendiren Kurkut Ailesi avukatlarından Baydemir, sorumluların cezasız kaldıkça yeni cinayetlerin ortaya çıkacağını belirtti. Baydemir yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi: “Başından beri her şey net, görüntüler ortada, sanık polisin kendi meslektaşları bile gerek yoktu çocuğu öldürmenize diye bağırıyorlar. Dolayısıyla bu kadar uzatmaya gerek yok. Cezasızlık başka eylemlere de neden olur. Kemal Kurkut gibi geçtiğimiz günlerde Diyarbakır ve İstanbul’da gençler yine polis müdahalesiyle yaşamını yitirdi. Bu durum toplumsal kaosa neden olur. İnsanlar gözaltına alınacaksa öldürülmeden alınmalı, derdest edilecekse su sıkılabilir, gaz sıkılabilir, havaya ateş açılabilirdi.”