Urfa’da Kuran kursunda çocuklara şiddet uygulayan eğitmenin serbest bırakılması tepki çekti. Urfa Eğitim Sen Şube Başkanı Mahmut Binici “Kursun halısı belediyeden hibe. Denetim yapılmıyor. Gücü kamudan alıyorlar” dedi.

Kurslar gücünü kamudan alıyor

Buse İlkin YERLİ

Urfa’nın Eyyubiye ilçesinde çocukları darbeden kurs görevlisinin serbest bırakılması tepki çekti. Urfa Eğitim Sen’den yapılan açıklamada “Kuran Kursu fiziksel şiddetin, çocuk ihmali ve istismarının, çocuk hakları ihlalinin mekânı haline gelmiş görünüyor” denildi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Çocuğun hakları ve üstün yararı için çocuk ihmali ve istismarının sıradanlaştırıldığı, çocuk haklarının yok sayıldığı bu mekanlar kapatılmalı; çocuklara şiddet uygulayan görevliler hakkında derhal yasal işlemler yapılmalıdır. Çocukların çocukluklarını yaşayabilmelerini sağlamak, onları her türlü fiziksel, duygusal, ekonomik istismar ve ihmalden korumak; anne, baba ve çocukların bakımıyla yükümlü olanların yanı sıra devlet ve toplumun ortak sorumluluğudur. Türkiye’de çocuk haklarına yönelik olarak ortaya çıkan karanlık tablo, çocuk haklarının ülkemizde sadece kâğıt üzerinde kaldığını göstermektedir. Eğitim ve yaşam hakkı başta olmak üzere, Türkiye’de çocukların en temel haklarının tehdit altında olduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir.”

Urfa Eğitim Sen Şube Başkanı Mahmut Binici BirGün’e yaptığı açıklamada ise şunları dedi: “Bu adamın serbest bırakılmasına şaşırmadık. Urfa’da her köşe başında böyle kurslar var. Kurstaki halılar Eyyubiye Belediyesi’ne ait. Bu da kurstan haberlerinin olduğunu ve buna göz yumduklarını gösteriyor. İktidarın yaklaşımı bu tarz kursların sayısının artmasına neden oluyor. Basına yansıyanlar dışında da yoğun bir biçimde böyle olayların yaşandığını düşünüyoruz.”

Valilikle ve il milli eğitimle bu konuyla ilgili daha önce görüşmeler yaptıklarını aktaran Binici, “Yaptığımız görüşmelerde böyle kursların olmadığına dair cevaplar aldık. Halbuki biz bunları biliyoruz. Aldığımız cevaplar da gösteriyor ki il genelinde bu konuda herhangi bir denetim yok. Tam tersi kamudan güç alanlar açıyorlar bu kursları.”