Diyanet’e bağlı Kuran kurslarına yönelik yurttaş şikâyetleri, denetimsizliğin yarattığı sorunları gün yüzüne çıkardı. Bir yurttaş, kurstaki hocanın çocuklara ayak ve sırt masajı yaptırdığını iddia etti.

Kurslarda skandallar bitmiyor

Mustafa BİLDİRCİN

Erzurum’da Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Hacı Bahattin Evgi Yatılı Erkek Kur’an Kursu’nda yaşanan çocuk istismarı, gözleri bir kez daha denetimden uzak Kuran kurslarına çevirdi. Türkiye’de son 19 yılda Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı 15 bin yeni Kuran kursu açılırken yurttaşların şikâyetlerini kaydettiği dijital platformlara yazılanlar, denetimsizliğin davetiye çıkardığı tehlikelerin boyutunu gözler önüne serdi. Yurttaşlar, Kuran kursuna giden çocuklarının dayağı, hakareti ve istismarı içeren sorunlarının çözümü için CİMER ve dijital platformlardan medet umdu.


Yurttaşların şikâyetlerini kaydettiği, “ŞikayerVar” isimli internet sitesine Kuran kurslarıyla ilgili yazılan şikâyetler dikkati çekti. İstismar iddialarını da içeren şikâyetlerden bazıları, şöyle sıralandı:

•Çocuğum severek, isteyerek gidiyordu ancak bir anda isteksizlik oldu. Geceleri ağlamaya başladı. Gündüz bile tek başınayken korkuyor. Kursta görevli temizlikçi çocuğuma şiddet uyguluyormuş.

•Konya Hilaliye’de Kuran kursu hocası öğrencilerine şiddet uyguluyor. Sınıfta çocukların yanında hakaret ve dayakla sindirip çocuğu Kuran’dan uzaklaştırıyor.
•Alemdar Camii’nde çocuklara eğitim veren hoca, şiddet uyguluyor ve yüksek sesle eğitim veriyor. Çocuklarımızı eğitime gönderemiyoruz.

•Nilüfer Görükle Fatma Yavuz Camii’nde Kuran kursu hocası, ders esnasında ve ders aralarında öğrencilere ayak ve sırt masajı yaptırıyor. Bunu oyun gibi gösteriyor ve "Çocukların kendisini babaları gibi hissetmesi" için öyle yaptığını belirtiyor.