Çanakkale Bayramiç Kurşunlu Köylüleri tarafından verilen direnişle durdurulan feldspat madeni için yeniden ÇED olumlu kararı verilmesine karşı köylüler eylem yaptı

Kurşunlu köylüleri feldspata karşı yeniden direnişte

EREN AŞNAZ / ÇANAKKALE

Çanakkale Bayramiç Kurşunlu Köylüleri tarafından verilen direnişle durdurulan feldspat madeni için yeniden ÇED olumlu kararı verilmesine karşı köylüler eylem yaptı. Kurşunlu köylüleri açıklamalarında; “Madenci şirket ne kadar kararlıysa, biz de kararlıyız” dediler.

Bayramiç’in Kurşunlu Köyü’nde Zafer Madencilik tarafından 2011 yılında başlayan feldspat madeni çalışmaları 2013 yılında halkın direnişi ile karşılaşmış ve söz konusu madencilik şirketinin faaliyetleri 2014 yılında durdurulmuştu. Bayramiç’in Kurşunlu Köylüleri maden tehlikesine karşı yeniden direnişe geçti. Kurşunlu Köyü halkı, “Anayasa'nın bizlere tanıdığı 'sağlıklı ve temiz bir ortamda yaşama hakkımız' kutsalımızdır. Tepemizde maden ocağı istemiyoruz” dediler.

Hafta sonu Kurşunlu Köyü sakinleri, köye yakın mesafede kurulmak istenen maden ocağına karşı eylem yaptı. Çevre il ve ilçelerden vatandaşların da destek verdiği eylemde köylüler, "Tepemizde maden ocağı istemiyoruz" diye haykırdı. Bayramiç'in doğa harikası bir bölgesinde yer alan Kurşunlu Köyü, maden ocağına karşı ayağa kalktı. Köyü kısa bir mesafede kurulmak istenen maden ocağına karşı eylem yapan köylülere, çevre il ve ilçelerden de destek geldi. Köy meydanında bir araya gelen maden ocağı karşıtları, yaşam alanlarının yok edilmesini istemediklerini dile getirdi. Eyleme Çanakkale İl Genel Meclisi Başkanı Sadık Göğüsgeren, İl Genel Meclisi Üyesi Zeki Sezer ve belediye yetkilileri de katıldı. Kurşunlu Köyü halkı adına yapılan basın açıklamasında, "Köyümüzde 2013 yılında yapılmak istenen maden ocağına karşı mücadeleyi kazanmıştık. Şimdi yeniden maden ocağını önümüze getirdiler. Şirket, 2017 yılında ÇED başvurusunda bulundu ve bilgilendirme toplantısı yapmak üzere köyümüze geldi. Köy halkı buna müsaade etmedi ve toplantı yapılamadı. Buna rağmen ÇED olumlu raporu verildi. Biz bu madene karşıyız çünkü maden sahası, 1. derece sit alanı olan Skepsis antik kentine 75 metre mesafededir. Alan köyümüze sadece 50 metre uzaklıktadır ve Bayramiç Barajı'na bin metre mesafededir. Yaşanacak tozlanma köyümüzü yok edecektir. Bunun yanında baraj suyuna karışacak tozlar insan sağlığını tehdit edecektir. Heyelan bölgesi olan alanda toprak kaymaları tehlike yaşatacaktır. Sadece 200 bin TL maliyeti olması planlanan proje için bizlerin yaşam alanımızı, meralarımızı ve en önemlisi binlerce yıllık tarihi yok etmelerine karşı onurlu insanlar olarak direniş göstereceğiz. Anayasa'nın bizlere tanıdığı 'sağlıklı ve temiz bir ortamda yaşama hakkımız' kutsalımızdır” dediler. Ardından söz alan köy sakinleri, madene karşı tepkilerini dile getirdi. Köyde doğup büyüdüklerini belirten köy kadınları, “Tepemizde maden ocağı istemiyoruz. Ocak sahası evlerimize çok yakın. Bu doğal ortamda yaşamak istiyoruz. Köylülerin fikri sorulmadan, onayı olmadan yapılan bu çalışmaya karşıyız.

Kirlilik ve gürültü içinde kalacak köyümüzü terk etmek istemiyoruz. Yetkililer bizi duysun. Devletimizin bizim yanımızda durmasını ve gereğini yapmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Çanakkale Barosu adına köy sakinlerine desteğe gelen avukat ise olayın takipçisi olduklarını ve konuyla ilgili dava açtıklarını aktardı. Sloganlar eşliğinde devam eden eylem, katılımcılara pilav ikramıyla sona erdi.