Yerine oturmayan klişelerle ‘Yerlilik-Millilik’ oyununa devam. “Nuri Demirağ’ın uçak üretmesine engel olan, Devrim otomobili sabote eden zihniyet…” Zannedersiniz ki ülke sevgisi kendilerine patentli, ülke anahtarı ceplerinde. Asgari ücrete yapılan ‘jest’ ile sefalet sınırı tescili, İdlib’teki cihadistin Libya’ya transferi gibi önemli meseleler ortadayken…

Varsa yoksa iki gündem; malum biri Kanal İstanbul diğeri milli otomobil. Kurt bakışlı, lale nakışlı yerli İtalyan’a ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre fabrika Bursa’da olacak, 4 bin 323 kişi istihdam edilecek, 5 farklı modelde yıllık 175 bin adet üretilecek(miş)!

Tasarımı İtalya’dan getirildi, gösterge paneli İngilizce. Ön ızgara ve cam düğmelerinde ise lale figürü göze çarpıyor. ‘Arabesk’ tanımı konsepte uygun. Amblemi ‘T’. Türkiye vurgusu… Tabii başka şeylere de yormak mümkün. Sosyal medyada ‘Yerli’ye isim önerileri sıralandı. ‘Şahsım 1453’ eğlenceliydi.

26 Aralık’ta heyecan yükseldi! Boğaz Köprüsü’nden çarşafla geçti. Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) tarafından servis edilen iki görüntüden biri bu geçişe aitti. Saati dikkat çekti: 14:53. Diğer fotoğraf saat 19:23’te paylaşıldı, aracın iç tasarımı görülüyordu. İki saatle İstanbul’un fethi ve Cumhuriyet’in kuruluşuna vurgu yapılıyordu.

JET FADIL DA AYNI GÖNDERMELERİ YAPMIŞTI

Gönderme fikri parlak gibi görünüyordu ancak bu da ‘alıntıydı.’ Hem de nereden biliyor musunuz, nam-ı diğer Jet Fadıl, Fadıl Akgündüz’den. Jet Otomobil Pazarlama (JetPA) Akgündüz tarafından 96’da Siirt’te kuruldu. Şirket bir yandan Proton markasının çeşitli modellerini ithal ederken diğer yandan da yerli otomobil üretimi kararı aldı.

‘İmza’ adlı otomobil projesi, Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşunun 700’üncü yılı olan 1999’un Cumhuriyet Bayramı’nda İstanbul Harbiye’deki Lütfi Kırdar Salonu’nda tanıtıldı. Proje için Avrupa’da yaşayan yurttaşlardan katkı payı ortaklığına dayalı, ‘İslami değerlere uygun’ para toplanmıştı. İzledik, ilginç bir lansmandı.

Portakal ve vişne suyu sel olup aktı, alkollü içecek sunulmadı. Lansmana magazin diliyle moda, iş, sanat ve spor dünyasının ünlü simaları katıldı. Bir yandan da Siirt JetPA adlı kulüp kuran ve buna servet harcayan Akgündüz, İmza’nın tanıtımında futbolcular Sergen Yalçın ve bugün AKP vekili olan Alpay Özalan’la güven aşılıyordu.

Show TV’sinden ATV’sine, TGRT’sinden Kanal 7’sine birçok kanalın canlı yayımladığı lansmanda elimize, içinde bloknot ve kalem olan bir evrak çantası tutuşturup yolladılar. Hepsinde Osmanlı tuğrası ve lale çağrıştıran ‘İmza’ logosu vardı. O günlerden geriye, üzerinde ‘Fadılzedeler’ yazan bir otobüs kaldı.

Fadıl Akgündüz, “Fabrikayı engellediler” dedi. Yeni projelerle para toplamaya devam etti. Aslında 99 yılındaki o lansman, sadece otomobil değil, ‘Yeni Türkiye’nin de küçük bir prototipiydi. Kimse anlamadı. 2020’ye gireceğiz. Bizde ilerleme dedikleri ‘Araba sevdası.’

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı elektrikli, lale motifli, İngilizce panelli, kurt bakışlı yerli İtalyan’ın lansmanı Gebze’deki Bilişim Vadisi’nde yapıldı. İlk siparişi de ‘şahsı’ verdi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “60 yıllık rüya gerçek oldu” dedi. TOBB ve TOGG Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise ilk aracın 2022’de banttan çıkmış olacağı aktardı.

Ergenlikten çıkamayan yandaş çocuklar kendilerine uygun bir dille lansmana yoğun destek verdi: “Kudurun vitesi de var!” Orası öyle de… Türkiye’de, AKP iktidarı ile eğitimde 1 milyon 437 bin tabletin çürümeye terk edildiği Fatih Projesi’nden, 205 milyon dolara mal olan ama şimdi otopark olarak kullanılan İstanbul Park Pisti’ne kadar birçok proje çöp oldu. Maliyeti halka bindi. Yavuz Sultan Selim Köprüsü Çinlilere satılmak üzere…

Hamasetin, Lale Devri ile ilişkisi var. İkincisidir bu! Azerbaycan’dan saman, iç savaştaki Suriye’den patates, Tunus’tan peynir altı suyu ithal, toprakları Katar’dan, Arabistan’dan pazarlanan Türkiye’nin yerlisi yollarda. 2022’de seri üretimi gerçekleşecek. İnşallah!