Kürt partileri ve HDP, Diyarbakır'da Ulusal Birlik Toplantısı düzenledi. Yayımlanan sonuç bildirgesinde, "Artık ittifak yapılması zorunludur. Kalıcı ulusal ittifak için Ocak ayında iki günlük çalıştay düzenlenecek” denildi

Kürt halkına birlik çağrısı

BirGün/Ankara

Suriye’ye yönelik askeri operasyon ve belediyelere kayyum atanması uygulamasının ardından Kürt partileri bir araya geldi. Ulusal Birlik Toplantısı adı altında gerçekleştirilen görüşmelerin ardından “Zulme karşı güçleri birleştirme çağrısı yapıyoruz” açıklaması yapıldı.

Diyarbakır’da gerçekleştirilen Ulusal Birlik Toplantısı’na, Azadî Hareketi, Demokratik Bölgeler Partisi, Devrimci Demokrat Kürt Derneği, Demokratik Toplum Kongresi, HDP, İnsan ve Özgürlük Partisi, Kürdistan Komünist Partisi, PDK-Bakur ve PDK-T temsilcileri katıldı.

Kayyum ve Suriye’ye operasyonun Kürt coğrafyasında kalıcı hasarlara neden olduğu görüşünün öne çıktığı toplantıda, Kürt halkının bir bütün olarak hareket etmesi için atılacak adımlar masaya yatırıldı. Bu kapsamda yeni bir çalıştay planlandı.

SİYASET HAKKI ORTADAN KALDIRILIYOR

Ulusal Birlik Toplantısının ardından AKP’ye uyarıların yapıldığı ve Kürt halkına çağrıda bulunulan bir sonuç bildirgesi de yayımlandı. AKP ve MHP iktidarının yasaları çiğneyerek halkların kazanımına saldırıda bulunduğu ifade edilen metinden öne çıkanlar şöyle:

“AKP ve MHP, Yerel demokrasiye ve halkımızın siyasi iradesini seçim yolu ile belirlemesine darbe vuruyor. Açıkça halkımızın iradesini tanımıyor. Kürt siyaset kadrosuna yönelik keyfi gözaltılar, tutuklamalar, sabaha karşı evlere yönelik baskınlar ve tutuklamalar hız kesmeden devam ediyor. Halkımızın ve seçilmiş temsilcilerinin yasal, meşru siyaset yapma hakkını iktidar fiilen ortadan kaldırıyor.

Burada ve sınır ötesinde yaşananlar halkımızda ve siyaset kadrolarında öfke birikimiyle birlikte başta ulusal ittifak olmak üzere meşru-yasal zeminde etkili bir şekilde karşı koymak için yeni arayışları da zorunlu kılmaktadır.”

KALICI İTTİFAK İÇİN ÇALIŞTAY

“Bu kapsamda, Kuzey Kürdistan’da ulusal ittifak yaratmaya, kalıcı ulusal ittifaka varma hedefinde faaliyetlerini ‘Kürdistani İttifak Çalışması’ adı altında sürdürmeye, Ulusal İttifakın yapısı, çerçevesi, bileşenleri, işleyişi, yol ve yöntemine ilişkin 18-19 Ocak 2020 tarihinde iki günlük bir çalıştay gerçekleştirmeye karar verilmiştir.”