Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı'nın sözlerini "ifade özgürlüğünün bir parçası olarak" görürken, Asliye Ceza mahkemesi ise Bakırcı'yı eleştiren Vira Karadeniz gazetesi imtiyaz sahibi Ahmet Topçu'ya 11 ay hapis cezası verdi.

GENÇAĞA KARAFAZLI-MUSA YAZICI
 
Rize Cumhuriyet Başsavcılığı, Kürt sorununun çözümü için erkeklerin "Kürt Kuma" önerisi getiren Adalet ve Kalkınma Partili (AKP) Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı'nın sözlerini "ifade özgürlüğünün bir parçası olarak" görürken, Asliye Ceza mahkemesi ise Bakırcı'yı eleştiren Vira Karadeniz gazetesi imtiyaz sahibi Ahmet Topçu'ya 11 ay hapis cezası verdi.

Rize’de günlük yayın yapan yerel Vira Karadeniz gazetesi imtiyaz sahibi Ahmet Topçu 8.23.2010 tarihinde Rize belediye başkanı Halil bakırcı ile ilgi yayınladığı “Kürtleri Kocasız Rizelileri Susuz Bıraktı” başlıklı haberi nedeniyle cezalandırıldı.

Topçu  8.23.2010 tarihinde  gazetesinde  ramazan ayında Rize’de suların kesilmesi üzerine  “Kürtleri Kocasız Rizelileri Susuz Bıraktı” başlığıyla yayınladığı haberde, “Kürt sorununa abuk subuk çözümler arayan Bakırcı, Türkiye’nin en çok yağış alan ili Rize’de, su sorununa bir türlü çözüm bulamadı, İftar sonrası kahvelerde susuzluğun sokunu yaşayan vatandaşlar ‘Kürtlerin yerini biz aldık, bu ramazan günü bizi susuz bıraktı. Kürtlere çözüm bulmaya çalışacağına 5 senedir, Rize’nin su sorununa çözüm bulsaydı. Kürtleri kocasız Rizelileri susuz bıraktı’ şeklinde konuşuyorlar” diye yazmıştı.

BAKIRCI DAVA AÇTI
Vira Karadeniz gazetesinde yer alan haber sonrası Rize belediye başkanı Halil Rize cumhuriyet savcılığına başvurarak Topçu’nun yayınladığı haberin kişilik haklarına yönelik hakaret içerdiğini iddia ederek şikayetçi olmuştu.

Bakırcı’nın şikâyeti sonrası Rize 2.Asliye ceza mahkemesinde görülen davanın önceki günkü duruşmasında karar çıktı. Mahkeme gazetenin imtiyaz sahibi Ahmet Topçu’yu 11 ay hapis cezasıyla cezalandırdı. Mahkeme cezayı verdikten sonra hükmün geri bırakılmasına da karar verdi. Topçu duruşma sonrası, verilen hapis kararına itiraz edeceğini açıkladı, Topçu, kararı düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik bir karar olarak değerlendirdi.

‘Kürt kuma’ önerisi ifade özgürlüğüymüş!
Rize Başsavcılığı, Kürt Sorununa çözüm için "Kürt kuma" önerisi getirdiği için kadın hareketince kınanan, partisince de geçici uzaklaştırma alan Rize Belediye Başkanı Bakırcı hakkında dava açılmasına yer olmadığına karar vermişti. Halil Bakırcı, Haziran 2010'da Kürt sorununa çözüm için Güneydoğu'dan kuma alınmasını şu sözlerle önermişti: "Hısımlık hasımlığı ortadan kaldırır. İnsanların o bölgelerden evliliklerini artırarak devletin de teşvik etmesiyle bu sorun 30 yıla yakın bir zamanda çözülür, askere gerek kalmaz." Bakırcı tepkiler üzerine özür dilemek zorunda kalmış, partisi de Bakırcı'ye geçici uzaklaştırma cezası vermişti. Konuyla ilgili yapılan suç duyurusunu değerlendiren savcılık, Bakırcı'nın sözlerini ifade özgürlüğünün bir parçası olarak gördü ve şikâyetle ilgili takipsizlik kararı verdi.