Darıca'da Kürt bir öğrencinin, “AK Parti’ye oy vermeyi düşünmüyorum” demesi üzerine uğradığı iddia edilen ırkçılığa ilişkin dosyanın işlemden kaldırılması yönünde karar verildi.

Kürt öğrencinin sırasına ırkçı yazı: Dosya işlemden kaldırıldı
Fotoğraf: Gazete Duvar

Kocaeli Darıca’da bulunan Darıca Şehit Murat Tevlim Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde 3 ay önce bir öğrencinin sırasına ırkçı yazılar yazılmasına ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, araştırmasını tamamladı. İl Milli Eğitim Müdürü, “Öğrencilerin gelişim çağında siyasetle ilgilenmeleri, bir topluluğa üye olmak istemeleri olağandır” derken okul müdürü ise olayın sadece sıraya yazılan yazılardan ibaret olduğunu öne sürdü.

Irkçı söylemlere maruz kalan öğrencinin velisi ise çocuklarının okuldaki kaydını silerek Muş’taki bir okula göndermek zorunda kaldı.

"AKP'YE OY VERMEM" DEDİ IRKÇI SALDIRININ HEDEFİ OLDU

Gazete Duvar'dan Hacı Bişkin'in haberine göre, Darıca’daki okulda geçtiğimiz mart ayında öğrenciler arasında siyasi tartışma yaşandı. İddiaya göre, İmam Hatip Lisesi’ne AKPGençlik Kolları üyeleri gelerek seçimde partilerine oy vermeleri için öğrencileri örgütlemeye çalıştı. Bu sırada öğrencilerden biri, Kürt olan bir öğrenciye, "2023’te oyunu kime vereceksin?" diye sordu. Öğrenci ise bu soruya, "Ben AKP'ye oy vermeyi düşünmüyorum" yanıtını verdi. Olaylar bundan sonra başladı… Öğrencinin sırasına, "JÖH, PÖH… Bu saatten sonra canını düşünen soysuz köpektir" yazısı yazıldı. Okul çıkışında da öğrenciye, "PKK’lısın" denilerek hedef gösterildi ve sözlü tartışmalar yaşandı.

IRKÇI YAZILAR YAZAN ÖĞRENCİLER UZAKLAŞTIRMA ALDI

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na başvuruda bulunarak olayın araştırılmasını istedi. Ayrıca Gergerlioğlu, Milli Eğitim Bakanlığı’na da soru önergesi verdi. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu başvuru sonrası inceleme başlattı.

Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü, inceleme talebi doğrultusunda komisyonla şu bilgileri paylaştı: “Genel olarak düşünüldüğünde öğrencilerin gelişim çağında siyasetle ilgilenmeleri, bir topluluğa üye olmak istemeleri olağandır. Öğrencilerle okul içerisinde siyasi görüşlerin dile getirilmesinin doğru olmadığı üzerinde görüşüldü. Öğrencilerle empati üzerine bilgi verildi. Öğrenciler pişman olduklarını belirtti. Davranışlar da bunu destekler nitelikte. Öğrenciler M.B. ile B.A. okuldan kısa süreli uzaklaştırma almışlardır. Ceza uygun görüldü ve yeni bir incelemeye gerek duyulmadı. İdarenin saldırganları koruduğu ve olayın üstünün kapatıldığı doğru değil.”

OKUL MÜDÜRÜ: BİRKAÇ İŞARET YAZILMIŞ

Okul müdürü Lokman Yazıcı ise olayla ilgili ifadesinde şunları söyledi: “Hitabet dersi öğretmeni odama gelerek çocuklar arasında tartışma yaşandığını ve olayla ilgilenmemi istedi. Ben de konunun ne olduğunu sorduğumda ise ‘siyaset’ dedi. Sınıfa geçerek çocuklara birbirlerini kıracak, incitecek davranış içerisinde olmamaları gerektiğini söyledim. Olay tamamen öğrencinin sırasının üzerine siyasi mesaj veren bir partinin adının yazılmasıyla başlamış, diğer birkaç öğrenci de aynı tarzda birkaç işaret yazmasından kaynaklı. ‘AK Parti’ye oy vermeyeceğim’ şeklinde bir söylem olduğundan hiçbir öğrenci söz etmedi. Neticede olay tatlığa bağlandı. Okul olarak gerekli işlemleri başlattık.”

Ayrıca okul müdürü, ırkçı söylemlere maruz kalan ve sırasına tehdit yazıları yazılan öğrencinin de kaydını okuldan aldığını açıkladı.

DOSYA İŞLEMDEN KALDIRILDI

Irkçı söylemlere maruz kalan öğrenci ise olayın siyasi tartışmalardan kaynaklandığını söyledi. Ancak öğrenci, tartışmaların bir hafta sonra da devam ettiğini ifadesinde anlattı: "Öğrenciler ‘2023 seçimlerinde kime oy vereceksin?’ diye soru sordu. Ben de AK Parti’ye oy vereceğimi düşünmüyorum dedim. Bu sözlerden sonra bana, ‘Sen PKK’lısın’ dediler. Yaklaşık bir hafta sonra da okul dışında da bir arbede yaşandı."

Komisyon bu bilgiler ışığında, okul müdürünün geç kalmadan olay yerine gitmesi ve gerekli incelemeleri başlatmasından dolayı herhangi bir kusur ve ihmalinin olmadığını savundu. Ayrıca kurul, öğrencilere disiplin cezası verildiğini açıklayarak dosyanın işlemden kaldırılması yönünde karar verdi.

HDP'Lİ GERGERLİOĞLU: ÖĞRENCILERIN KAFASINA IRKÇILIĞI, AYRIMCILIĞA YERLEŞTIRMEK ÖNLENMELİ

Yaşananlar sonrası mağdur öğrenci ve ailesiyle görüşen HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, önlenmesi gereken olgular olduğuna dikkat çekti. Gergerlioğlu şunları söyledi: "Irkçılık, ayrımcılık kötüdür hele ki çocuklara bulaşırsa bu daha da kötü olur. Darıca İmam Hatip Lisesi’ndeki öğrencinin sırasına sınıf arkadaşları tarafından ırkçı, ayrımcı sloganlarla ‘JÖH, PÖH’ yazılmasını Milli Eğitim Bakanlığı’na sormuştuk. Bakan, önergemize cevap vererek iki öğrencinin okuldan uzaklaştırıldığını ve ifadelerine başvurulduğunu söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın olayla ilgilenip yanıt vermesi olumlu bir gelişme ancak mesele şu: Çocuk yaştaki öğrencilerin kafasına ırkçılığı, ayrımcılığa yerleştirmek asıl önlenmesi gereken hadisedir. Bu yapılmayıp çocukların ırkçı, ayrımcı olması ve bu tartışmaların ortaya çıkması olumsuz bir gelişme. Biz önerge verdikten sonra ırkçı söylemlere maruz kalan öğrencinin ailesi çocuğunun kaydını okuldan alarak Muş’taki bir okula kaydetmiş. Sonuçta ırkçılık, ayrımcılık engellenmeyince mağdur bir çocuk okuldan, ailesinden uzaklaştırılıp başka bir yere gitmek zorunda bırakılıyor. Irkçı, ayrımcı düşünceler taşıyan öğrenciler ise okuldan bir müddet uzaklaştırılıyor. Ne bir çocuğun Muş’a gönderildiği, ne de ırkçılıktan dolayı çocukların okuldan uzaklaştırıldığı bir ülke istiyoruz. Eğitimde eşitlikçi, adil ve hukukun üstünlüğüne inanan bir eğitim talep ediyoruz.”