Şilili kadınlar tıpkı komşu ülke Arjantin’deki gibi yasal kürtaj hakkını elde etmek için mücadele yürütüyor.

Kürtaj hakkı mücadelesi umut oldu

Dış Haberler Servisi

Arjantin'de kazanımla sonuçlanan kürtaj hakkı mücadelesi komşu ülke Şili'de kadınlara örnek oldu. Arjantin Devlet Başkanı Alberto Ángel Fernández'in önceki gün isteğe bağlı kürtaja izin veren yasayı imzalaması ülkede kadın hakları aktivistleri tarafından kutlanırken Şili'nin başkenti Santiago'da ise Meclis'te kürtaj hakkının yasal olması için komisyon kuruldu.

Komisyon, 14 haftalık hamileliğe kadar isteğe bağlı kürtaj hakkı tanınmasını içeren yasal düzenleme için çalışmalar yürütülüyor.

ÜCRETSİZ OLMALI

Komisyon Başkanı olan Şilili milletvekili Maite Orsini, “Ülkemizde kürtajın suç olmaktan çıkarılmasına giden yola başlıyoruz. Kürtaj var ve var olmaya devam edecek" açıklaması yaptı. Muhalefetteki Commons Partisi milletvekili Camila Rojas da "Kürtaj kadınların bir kararıdır. Saklanmaktan, güvensizlikten ve damgalanmaktan kurtulmak gerekir. Artık zorunlu annelik yok" diyerek kürtaj hakkını savundu. Şilili kadınlar da önceki gün Meclis önünde yasal düzenleme çalışmalarını destekleyen bir eylem yaptı. "Yasal, güvenli ve ücretsiz kürtaj" sloganıyla yapılan eylemde söz alan kadın hakları aktivisti Karina Nohales, "Arjantin'de olduğu gibi sokaklarda başlayan ve parlamentoya taşınan bir tartışma başlatmayı umuyoruz" dedi.

YASAL DÜZENLEME

Şili yasaları şu anda kürtajı tecavüz ve kadının hayatının tehlikeye girdiği durumlarla sınırlandırıyor. 2017 yılına kadar ülkede tamamen yasak olan kürtaj hakkının bu yıl hazırlanacak yeni anayasaya dahil edilmesi talep ediliyor. Ancak söz konusu girişime Sosyal Kalkınma ve Aile Bakanı Karla Rubilar'dan itiraz geldi. Rubilar, "Hükümet, kadının hamileliğini yarıda kesme kararı dışında hiçbir neden olmadığı durumlarda, kürtaja karşıdır. Bu konudaki görüşümüz açık" ifadelerini kullandı.