Norveç’te kadınlar hükümetin kürtaj yasasına sınırlandırma getiren yasa tasarısına karşı sokaklara döküldü

Kürtaj kısıtlamasına karşı kadınlar isyanda

On binlerce Norveçli kadın, kürtaja erişimi kısıtlamayı öngören yasa tasarısına karşı sokaklara döküldü. Norveç meclisinin kürtaj hakkındaki yasasını daraltmak istemesinin ardından, kadınlar, alanlara çıkarak hükümete, “Kürtaj yasasına dokunma!” dedi. Başkent Oslo’dan, “Benim bedenim, benim hakkım” ve “kürtajı savun” sloganlarıyla şehir merkezine doğru yürüyen kadınlar Başbakan Erna Solberg’in kürtaj yasasını değiştirmeye çalışmasına karşı sert tepki gösterildi.

Kürtaj üzerinden siyasi rant çabası
Kendi yaşamımız ve bedenimiz hakkındaki kararları kurullara bırakmayacağız diyen kadınlar kürtaj yasasının bir siyasi malzeme haline getirilmesine de karşı çıkıyor. Norveç’te kürtaj yasası gebeliğin 12’nci haftasına kadar kürtajın yasal bir hak olduğunu söylüyor. Geç kürtaj sınırı ise 22’nci hafta. HÖYRE Partisi Kürtaj yasasının 2C paragrafını değiştirmek ya da kaldırmak istiyor. 2C paragrafı, ceninde çok ciddi hastalık veya sakatlamalar olduğunda, 12 haftadan sonra da kürtajın yapılabileceğini söylüyor. Norveç Halk Sağlığı Enstitüsü’nün kaynaklarına göre Norveç’te 2014 yılında 14 bin 61 kişi kürtaj yapmış. Bu da bir önceki yıla göre yüzde 5, yani 714 kişi daha az. En fazla kürtaj yapılan iller ise Oslo, Finnmark ve Troms illeri olmuştur. Bir araştırma kurumu tarafından VG adlı gazete için yapılan yeni bir ankete göre halkın yüzde 68’i değişiklik yapılması isteğine negatif bakarken, sadece yüzde 16’sı pozitif bakıyor.

***

Sağcı hükümete karşı ilk zafer

Kürtaj sınırlandırılması ya da kürtaj yasağına karşı eylemler son yıllarda dünya genelinde kadınların en fazla ses yükselttiği konulardan biri. İlk olarak, Polonya’da 2016 yılında ‘Kara Pazartesi’ adı verilen kitlesel bir grevin ardından kürtaj hakkının yasallaşması mücadelesi kazanıldı. Varşova’da kadınların kürtajın tamamen yasaklanmasına başlattığı kitlesel eylemler sonrası, yasaklanmayı öngören ve parlamentoya gönderilen yasa tasarısı geri çekildi. PiS Hükümetine karşı zafer kazanmış tek hareket oldular. Kadınların mücadelesi hâlâ Kaczynski’nin partisini etkin bir şekilde durduran tek hareket olarak görülüyor.

Arjantin’de 14 haftaya kadar gebeliklerde isteğe bağlı kürtaj hakkı tanıyan yasa tasarısı, son olarak Senato’da reddedildi fakat Arjantin’de kadın mücadelesinin önemli direniş anlarından biri haline geldi. Yeşil renkli mendiller kürtaj hakkı için mücadele eden kadınların sembolü oldu. Son olarak İrlanda’da yasağına ilişkin referandumun resmi sonuçları açıklandı ve Sonuçlara göre, ‘Evet’ kampanyası destekçileri oyların yüzde 66,4’ünü alarak zafer kazanırken kürtaj yasağının sürmesini isteyenler ‘Hayır’ kampanyacılarının oy oranı ise yüzde 33,6’da kaldı.