Kürtaj listesine tepki yağdı

BirGün’ün gündeme getirdiği Emniyet’in ‘polikistik over sendromu’ olan ve kürtaj yaptıran 30 ile 40 yaş aralığındaki kadınların listesini istemesine tepki yağdı.

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi, “Bu bilgilerin verilmesi suçtur” diyerek ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulacağını kamuoyuna duyurdu. Birçok kadın örgütü de aynı şekilde talebin Kişisel Verileri Koruma Kanunu’nu ihlali anlamına geldiğini söyledi. Kadınlar Emniyet’e bu verilerin hangi amaçla ve kim tarafından kullanılacağını sordu. Hekimler de bu talebe karşı çıktı. Ankara Tabip Odası’ndan yapılan açıklamada “Emniyet’in istediği ‘kürtaj listesi’ni İl Sağlık Müdürlüğü’nün işleme koyması kabul edilemez; hekim-hasta ilişkisini yerle bir eder” dendi. İstanbul Tabip Odası’ndan yapılan açıklamada ise şu ifadeler kullanıldı: “İstanbul Sağlık Müdürlüğü’ne ve resmi, özel bütün sağlık kurumlarına: sağlık verilerini kişilerin izni olmadan paylaşmak ciddi bir tıbbi etik ihlali ve suçtur. Hastalarımızın hekimlere güvenini sarsmayınız.”

Öte yandan haberimiz Meclis gündemine de taşındı. CHP Milletvekili Sera Kadıgil, İçişleri Bakanı Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi sundu. CHP’li Vekil, “Kadınların özel hayatlarında FETÖ’nün izlerini aradığını iddia etmek aklımızla dalga geçmektir” dedi. HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a şu soruyu yöneltti: “Hasta bilgilerinin gizliliği ilkesini ihlal eden bu yazının iptali için İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü ile görüştünüz mü?”

İzmir Barosu: Savcılığın kişisel verileri araştırma yetkisi yok

İzmir Barosu da “Emniyet kürtaj listesini istedi!” haberi ile ilgili tepki göstererek yazılı bir açıklama yaptı. Baronun açıklamasında, “Savcılığın ihbar eden şahsa ulaşmak için şehirdeki tüm kadınların kişisel verilerini araştırma yetkisi yoktur” denildi.

Açıklamada, "Talep edilen bilgilerin İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Emniyet Müdürlüğü'ne verilemeyeceğini, verilmesi halinde yukarıda tek tek sayılan mevzuat gereği suç işleneceğini, bu durumda ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı, hakları ihlal edilen kadınların hak arama süreçlerinde ve açacakları davalarda yanlarında olacağımızı kamuoyuna duyururuz" ifadeleri kullanıldı.


Savcılıktan açıklama

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Medya İletişim Bürosu’ndan yapılan açıklamada ise şöyle dendi: “Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülen bir şüpheli hakkında ihbarda bulunan ve açık kimlik ile adres bilgileri bilinmeyen bir şahsın tespiti amacıyla İstanbul Emniyet Müdürlüğü aracılığıyla İl Sağlık Müdürlüğü’ne gönderilen yazının amacının; Yürütülen soruşturma süresince tüm araştırmalara rağmen ihbar eden şahsa ulaşılamadığı ve soruşturmadaki bilgilerden ihbarcının 2017-2019 yılları arasında İstanbul İli’nde ‘Polikistik Over Sendromu’ tanısıyla tedavi gördüğünün tespit edildiği anlaşıldığından, bu nedenle söz konusu tarihler arasında bu tanıyla tedavi gören şahsın tespitine yönelik olduğu kamuoyuna saygıyla duyurulur.”