Polonya’da mahkemenin kürtaj karşıtı kararını protesto eden kadınlar greve gitti. Kadınlar halihazırda kısıtlı olan kürtaj yasasının daha fazla sıkılaştırılmasına karşı bir haftadır eylemde.

Kürtaj yasağına karşı  kadınlar ‘grev’de

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa’nın en muhafazakâr ülkelerinden Polonya’da 22 Ekim’de kürtajı neredeyse tümüyle yasaklayan mahkeme kararının ardından kadınların başlattığı grev ve eylemler devam ediyor. Bir haftadır kesintisiz olarak süren eylemler kapsamında kadınlar dün greve gitti. İzlandalı kadınların 1975’teki genel grevinden esinlenen kadınlar, okullar ve işyerlerine gitmeme ve ev işlerini yapmayı reddetme kararı aldı.

Polonyalı kadınlar benzer bir eylemi 2016 yılında da yapmış, parlamento gündemindeki kürtajı kısıtlayan yasa teklifi karşısında yas ifadesi olarak siyahlar giyinmiş binlerce kadın sokaklara dökülmüştü.

SAĞCILAR DİNE SARILDI

İktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi’nin liderlerinden Başbakan Yardımcısı Jaroslaw Kaczynski, kararın değiştirilemeyeceğini söyledi. Protestoların Polonya’yı yok etme girişimi olduğunu ileri süren muhafazakâr siyasetçi halkı da Katolik Kilisesi’ni ve ulusun varlığını “savunmaya” çağırdı. Muhalefetteki Yurttaş Koalisyonu’nun lideri Borys Budka ise buna, “nefret, iç savaş kışkırtıcılığı ve parti gücünü yurttaşlara saldırı amacıyla kullanmanın suç olduğunu” söyleyerek yanıt verdi.

EYLEMLERE SOLDAN DESTEK

Parlamentodaki merkez ve sol partilerden milletvekilleri önceki gün Başbakan Mateusz Morawiecki’nin konuşmasını kürtaj talebini destekleyen dövizler ve sloganlarla protesto etmişlerdi. Solcu milletvekillerinden Agnieszka Dziemianowicz-Bak BBC’ye “Sokakları dolduran göstericilerle ve kadınların, doğurganlıkları üzerinde tam söz sahibi olmaları konusunda gerçek bir toplumsal tartışma talebiyle dayanışmaya çalıştık” dedi.

BBC Türkçe’deki habere göre Gazeta Wyborcza adlı gazetenin yaptırdığı kamuoyu yoklaması, halkın yüzde 59’unun kürtajla ilgili yeni kısıtlamanın fazla ileri gittiği görüşünde olduğunu gösteriyor.

Pazar günü kiliselerin içinde ve dışında eylemler düzenleyen kadınlar başkent Varşova, Gdansk, Krakow ve Poznan başta olmak üzere pek çok kentte kiliselere girerek, duvarlara güvenli kürtaja erişmek isteyen kadınlara yardım eden yurtdışı bağlantılı kuruluşun numarasını yazdı. Bazı eylemlere aşırı sağcı gruplar ve polis saldırmıştı.