Kürtler Camii açıklaması: Türkler Camii tabelası kısa sürede indirildi

Kilis'teki Kürtler Camii'ne 'Türkler Camii' adı verilmesinin yeni bir gelişme olmadığı ve caminin bugünkü adının 'Kürtler Camii' olduğu anlaşıldı.

Kilis'te 17'nci yüzyılın sonuna doğru inşa edildiği belirtilen ve Osmanlı kayıtlarında Kürt Hüseyin Ağa tarafından yaptırıldığı için Kürtler Camisi olarak bilinen caminin adının "Türkler Camisi" olarak değiştirildiği iddiasının doğru olmadığı anlaşıldı. Vakıflar Bölge Müdürlüğü iddiayla ilgili açıklama yapmazken Kilis Valiliği internet sitesinde, ibadethanenin girişindeki tabela ve kitabede caminin ismi "Kürtler" olarak yer alıyor. Mahalle sakinleri ise 2016'da yapılan restorasyon sırasında "Türkler" yazılan tabelanın kısa süre sonra kaldırıldığını söyledi.

TABELA DEĞİŞİKLİĞİ BUGÜNE AİT DEĞİL

Kent merkezindeki Bölük Mahallesinde yer alan Küçük Çarşı Sokağı'nda, tam olarak ne zaman inşa edildiği bilinmeyen ancak Osmanlı kayıtlarında Küt Hüseyin Ağa tarafından yaptırıldığı belirtilen caminin adının, "Türkler Camisi" olarak değiştirildiği iddia edildi. Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 2016 yılında 539 bin 500 liraya ihaleyle restore edilen caminin girişine iddiaya göre, "Türkler Camisi" tabelası asıldı ve bu tabela kısa süre sonra söküldü. Vakıflar Bölge Müdürlüğü iddiayla ilgili herhangi bir açıklama yapmazken caminin girişindeki tabela ile bahçedeki kitabede "Kürtler Camisi" yazıldığı görüldü.

Kilis Valiliği'nin sitesinde caminin adının Kürtler Camisi olarak yer aldığı belirtilirken ibadethaneyle ilgili şu ifadeler yer alıyor: İnşa kitabesi olmayan eserin kesin yapılış tarihi bilinmemektedir. Osmanlı kayıtlarındaki bilgilere göre Kürt Hüseyin Ağa tarafından yaptırılmıştır. Adını da buradan alır. Son yıllarda Kürtler Camii olarak da anılmaya başlanmıştır. 1705 tarihli bir kitabede Molla Halil ve Emine Hatun adlı kişiler tarafından bir eyvan yaptırıldığı kaydedilmiştir. Bu bilgilere göre 17'nci yüzyılın sonlarına doğru inşa edilmiştir. Kitabede bahsi geçen eyvan onarımlar sırasında yıkılmıştır. 1954-1955 yıllarında pek çok onarım geçiren yapı, özgün özelliklerini kaybetmiştir. Önünde tek şerefeli kısa kesme taşla örülü minare yer almaktadır. Avlunun kuzey duvarı cami avlusunun kuzey doğu köşesinde Küçük Çarşı Çeşmesi yer almaktadır. 2016 yılı içerisinde Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyonu yapılmıştır.

Mahalle sakinlerinden Fahri Kepekci (80), caminin isminin Kürtler olduğunu belirterek 2016'da restorasyon sırasında yanlışlıkla asılan tabelanın kısa süre sonra kaldırıldığını söyledi. Kepekci, "Benim yaşım 80. Benim aklım yetti yeteli Kürtler Camisi olarak yer alıyor. İlk restore edildiğinde caminin tabelasının üzerine Vakıflar Bölge Müdürlüğü görevlileri tarafından 'Türkler Camisi' tabelası asıldı. Bir süre sonra da bu tabela kaldırıldı" dedi.

teyit.org adlı internet sitesinde de camideki isim değişikliğine dair bir yazı yer aldı ve isim değişikliği iddiasının doğru olmadığı belirtildi. (DHA)