Reuters’a bilgi veren kaynaklar, Ziraat Bankası başta olmak üzere kamu bankaları aracılığıyla piyasalarda dün ve gece yarısından sonra 1 milyar dolardan fazla döviz satışı gerçekleştirildiğini söyledi. Dolar/TL, önceki gün 6,2460 seviyesini test ettikten gece saatlerinde yönünü aşağı çevirmeye başladı. Saat 04.00 itibariyle piyasalarda kuvvetlenen kurdaki düşüş eğilimi yaklaşık 20-25 dakika içinde dolar/TL’yi 6,16’dan 6,0515’e kadar […]

‘Kuru durdurmak için 1 milyar dolar satıldı’

Reuters’a bilgi veren kaynaklar, Ziraat Bankası başta olmak üzere kamu bankaları aracılığıyla piyasalarda dün ve gece yarısından sonra 1 milyar dolardan fazla döviz satışı gerçekleştirildiğini söyledi.

Dolar/TL, önceki gün 6,2460 seviyesini test ettikten gece saatlerinde yönünü aşağı çevirmeye başladı. Saat 04.00 itibariyle piyasalarda kuvvetlenen kurdaki düşüş eğilimi yaklaşık 20-25 dakika içinde dolar/TL’yi 6,16’dan 6,0515’e kadar düşürdü. Kur dün saat 17.00’de 6,08 seviyesindeydi.

Reuters’a konuşan üst düzey bir kaynak, “Ziraat başta olmak üzere kamu bankaları aracılığıyla piyasalarda dün ve gece yarısından sonra 1 milyar dolardan fazla satış gerçekleştirildi. Bu kanalla kurdaki artış durdurularak kurun bir miktar geri gelmesi hedeflendi” dedi. Gazetemizin baskıya gittiği saatlerde bu iddiaya Ziraat Bankası’ndan bir yanıt gelmemişti.

DURUMLARI UMUTSUZ

Ekonomi yazarı Mustafa Sönmez, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Doların çıkışını yavaşlatmak için Ziraat’e 1 milyar dolar sattırmışlar. Daha kaç milyar bulabilir ki kamu bankaları? Bataklıkla baş edemiyorlar, tek tek sinek peşindeler. Durumları umutsuz. Geçen eylülde olduğu gibi bir anda 4-5 puan TL faizi artışından kaçamayacaklar” değerlendirmesinde bulundu.

Bloomberg’den Uğur Yılmaz da “Traderlar Türk bankaların piyasaya sabahın köründe baskın yapmasıyla dolar/TL’nin 6,05’lere kadar düştüğünü söylüyor. Bir kısım Türk bankasının çılgın kur deneyi Asya seansına da sıçradığına göre, demek ki elde avuçta pek bir şey yok artık, bari 6’nın altını görseydik” dedi.