SADAT ile hiçbir alakası olmadığını öne süren Erdoğan, kurucusu Tanrıverdi’nin bir dönem Başdanışmanı olarak görev yaptığını unuttu. CHP ise SADAT için Meclis’te araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.

Kurucusu ile yakınlığını unuttu

Haber Merkezi

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kapısına dayandığı SADAT ile ilgili açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nun SADAT çıkarmasına ilişkin, "Bu çıkışın suflesinin nereden geldiğini, neyi amaçladığını, niçin şimdi yapıldığını da çok iyi biliyoruz. Başaramayacaksınız" dedi. Erdoğan, SADAT'ın yöneticileriyle hiçbir ilişkisinin olmadığını da savundu. Arşivlere bakıldığında Erdoğan’ın ‘alakam yok’ iddiasının gerçeği yansıtmadığı görülüyor. SADAT’ı 28 Şubat 2012’de kuran eski Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi, 2016 yılından 2020 yılına kadar Erdoğan’ın Başdanışmanlığı görevini yürüttü.

Tanrıverdi, Başdanışmanlık görevinin yanı sıra Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişin ardından kurulan Güvenlik ve Dış Politika Kurulu'nun da üyeleri arasında yer aldı. Adnan Tanrıverdi, Saray’daki bu görevleri sürdürürken kurduğu şirket ile bağlarını da koparmadı. Erdoğan’ın iddiasını çürüten unsurlardan bir diğeri de şirketin sitesinde yayınlanan fotoğraflar. Şirketin internet sitesinde yayınlanan tanıtım etkinliğinde AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, SADAT’ın yöneticileriyle poz veriyor.

Erdoğan’a yanıt veren CHP’li Tuncay Özkan, “Sözlerini inkar etmesine alıştık da imzasını inkar etmesi ilk oluyor! Erdoğan, kendi imzasıyla kurucusunu Saray'a danışman yaptığı Sadat'la ‘alakam yok’ dedi” diye konuştu. Özkan, sosyal medya hesabında; 8 Ekim 2018 tarihli Resmi Gazete’de, Erdoğan’ın imzasıyla yayınlanan “Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu”na atanan isimlerin yer aldığı listeyi paylaştı. Özkan’ın paylaşımında yer alan atama listesinde, SADAT kurucusu Adnan Tanrıverdi isminin de yer aldığı görüldü.

CHP’DEN MECLİS ARAŞTIRMASI TALEBİ

Öte yandan CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç, SADAT’ın faaliyetlerinin araştırılması ve seçim güvenliğini sağlayacak önlemlerin belirlenmesi için TBMM’de araştırma komisyonu kurulmasını istedi. TBMM Başkanlığı’na sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, “Suriye’deki iç savaş ve iç karışıklık sürecinde ve bu ülkeden Türkiye’ye yaşanan sığınmacı akınında büyük rol oynadığı belirtilen bu şirketle Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin, Cumhurbaşkanlığı’nın, Genelkurmay Başkanlığı’nın, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı’nın ne gibi ilişkileri olduğunun açıklığa kavuşması ve kamuoyunun bu konuda aydınlatılması şarttır” ifadelerine yer verildi.

SADAT'ın Yönetim Kurulu Başkanı Melih Tanrıverdi ise TELE 1, Medyascope ve Halk TV yayınlarına katılarak soruları yanıtladı. Tanrıverdi, Kılıçdaroğlu'nun ziyaretiyle ilgili olarak Medyascope'a yaptığı açıklamada, "Provokatif bir şekilde gelmişler. Böyle olunca kabul etmeyi uygun görmedim. Amacı görüşmek olan böyle yapmaz. Bunu kabul etmemek daha uygundu. Burada nasıl bir provokasyona imza atmak istediklerini bilemem" dedi. Halk TV yayınında da Kılıçdaroğlu'nun gittiği sırada binada olmadığını öne süren Tanrıverdi, "Biz de görüşmek isterdik. Kemal Bey bizim orada olmadığımız bir zamanı tercih etti. Niyeti görüşmek değil şov yapmaktı herhalde" ifadelerini kullandı.