Kurultay için verilen imzaların az olmadığını ve ‘mesajın iyi okunması gerektiğini’ söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu’nun MYK’de ‘denge’ politikası izlemesi bekleniyor

Kurultay krizinin dozu düştü, gözler MYK’de: CHP ‘denge’ arıyor

Yasal sürenin dolmasının ardından olağanüstü kurultay tartışmalarını ‘şimdilik’ arka plana iten CHP, Merkez Yönetim Kurulu (MYK) revizyonuna odaklandı.

Mevcut MYK üyeleriyle önceki gün son kez bir araya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaoğlu’nun birkaç gün içinde yeni ‘A Takımı’nı 60 kişilik Parti Meclisi’nden (PM) seçmesi bekleniyor.

Aflarını istediler
Partide, 18 kişiden oluşan MYK üyelerinin büyük kısmının değiştirileceği, bazı görev alanlarının birleştirileceği konuşuluyor. Genel başkan yardımcılığı sayısının da düşürülmesiyle, kuruldaki sandalye sayısının iki ya da dört üye azalabileceği belirtiliyor.

Hafta başında yapılması planlanan ancak önceki güne ertelenen MYK toplantısında Kemal Kılıçdaroğlu’na desteklerini açıklayan parti kurmayları, CHP Lideri’nin ‘elini rahatlatmak’ ve yeni bir yönetim oluşturmasının önünü açmak için istifalarını sunmaya başladı.

Bu kapsamda Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl’ün yeni dönem için affını istediği öğrenildi. “Şimdiye kadar size bağlı çalıştım, bundan sonra da bağlı kalacağım. Ancak artık yeni arkadaşlara yol açılsın” diyen Bingöl gibi affını isteyen bir diğer isim de Genel Sekreter Akif Hamzaçebi oldu.

Muhtemel isimler
Parti kulislerinde, İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, Ankara milletvekilleri Bülent Kuşoğlu ve Ali Haydar Hakverdi ile Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal’ın yeni MYK’de yer alabileceği konuşuluyor.

Kulislerde Yüksel Taşkın, Yıldırım Kaya, Yunus Emre, Sibel Özdemir ve Emine Gülizar Emecan’ın da adı geçiyor. Ünal Çeviköz, Seyit Torun, Haluk Koç, Gamze Akkuş İlgezdi ve Tuncay Özkan ise büyük bir sürpriz olmazsa göreve devam edeceği konuşulan isimler arasında sayılıyor.

İmzacılar yer alacak
Son MYK toplantısında kurultay için toplanan imza sayısının az olmadığını ve ‘mesajın iyi okunması gerektiğini’ söyleyen Kılıçdaroğlu’nun MYK revizyonunda ‘denge’ politikası izlemesi de bekleniyor. Bu çerçevede, kurultay talep eden bazı isimlere de MYK’de yer verilebileceği belirtiliyor.

Kurultayın toplanması halinde genel başkanlığa aday olduğunu açıklayan PM Üyesi Haluk Pekşen ile kurultay için imza veren Hakkı Suha Okay’ın görevlendirilebileceği öne sürülüyor. PM Üyesi Ayşe Eser Danışoğlu’nun ismi de MYK üyeliği için konuşulanlar arasında yer alıyor.

Seçimin ‘faturası’
‘A Takımı’nda değişmesi muhtemel isimler arasında ise Öztürk Yılmaz, Onursal Adıgüzel, Fethi Açıkel, Aykut Erdoğdu, Bülent Tezcan, Veli Ağbaba ve Muharrem Erkek’in olduğu öne sürülüyor. Ancak bazı üyelerin, pozisyon değişikliği ile MYK’de kalabileceği belirtiliyor.

Yeni dönemde görev verilmeyecekler arasında Onursal Adıgüzel’in de bulunduğu ifade ediliyor. Adıgüzel, 24 Haziran’daki seçim sisteminde yaşanan veri aktarımı sıkıntısı nedeniyle eleştirilere maruz kalmıştı.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, partide ciddi bir değişim olacağını açıklamış, ancak revizyon kurultay tartışmalarına takılmıştı. Hem bu tartışmaları sonlandırmak hem de yerel seçime odaklanmak isteyen Kılıçdaroğlu’nun yeni ‘A Takımı’nı parti örgütünün beklentilerini de dikkate alarak hazırladığı kaydediliyor.

***

Dinleme krizi: İfade alınıyor

Kurultay ve MYK tartışmalarına gömülen CHP’de, iktidarla sürdürülen ‘casus yazılım’ davası da ilerliyor. Adalet Yürüyüşü sırasında Alman istihbaratının kullandığı bir yazılımla telefonlarının dinlendiği ve sosyal medya hesaplarının takip edildiği şüphesiyle savcılığa başvuran CHP’li 40 eski ve mevcut milletvekili ifade vermeye hazırlanıyor.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP’li vekillerin şikâyetinin ardından ‘yasadışı dinleme’ soruşturması açmıştı.
Barış Yarkadaş, sosyal medyadan yaptığı açıklamada “Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, aralarında benim de olduğum 40 eski ve mevcut vekili, Adalet Yürüyüşü boyunca telefonlarımızın yasadışı dinlendiği; tweet adreslerimizdeki Direkt Mesaj’ların da takip edildiği şüphesiyle yaptığımız suç duyurusu üzerine ifade vermemiz için davet etti” dedi.