Mücella Yapıcı, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Çiğdem Mater, Akın Altunay, Mine Özerden ve Osman Kavala’nın Gezi Davası’nda aldıkları hukuksuz cezalara yönelik tepkiler sürerken, Mimar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Taksim Dayanışması’nın çalışmalarını dünden bugüne günce haline getirdi. Çalışmada, Taksim Dayanışması’nın kuruluşundan Gezi Direnişi’ne, oradan da Gezi Davası’na kadar olan süreç, gün gün anlatılıyor.

Kuruluşundan Gezi’ye, açıklamalardan davaya: Mimarlar Odası’ndan ‘Taksim Dayanışması güncesi’

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Taksim yayalaştırma projesi ve Gezi Parkı’na yapılması planlanan topçu kışlasının ardından gelişen Gezi Direnişi ile kamuoyunun adını duyduğu Taksim Dayanışması’nın dünden bugüne kadar verdiği mücadeleyi günce haline getirdi.

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nden söz konusu çalışmaya ilişkin yapılan açıklamada, Taksim Dayanışma’sının tarihi şöyle anlatıldı:

“Taksim Meydanı ve Gezisi’ni yok edeceği açık olan ve bizzat Başbakan tarafından üç boyutlu modellemeler ile topluma “yayalaştırma” ve “ihya” olarak sunulan projelerin bilim, teknik ve hukuk tanımazlığını ortaya koymak üzere meslek odaları, sendikalar, sivil toplum örgütleri, semt inisiyatifleri, mahalle dernekleri ve siyasi partiler 15 Şubat 2012 tarihinde bir araya gelerek ilk toplantısını yaptı.

Toplantıda alınan kararla kurulan ve bir dayanışma platformu olan Taksim Dayanışması’nın sekreteryasını, bileşenlerin ortak kararıyla Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ve Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi yürütmeye başladı.”

Açıklamada ayrıca, “Taksim Dayanışması bileşenleriyle bir araya geldiği günden bu yana çok sayıda basın açıklaması yaptı, gerçekleştirdiği basına açıklamaları ve etkinliklerle yayalaştırma projesi adı altında İstanbul’a dayatılan bu hukuksuz ve antidemokratik proje süreci hakkında kamuoyunda duyarlılık oluşturmaya çalıştı” dendi.

Gezi Direnişi günlerinin, sonrasındaki anmaların, Gezi Davası’nın ve davada çıkan tutuklama kararlarının sonrasında hayata geçirilen Adalet Nöbetleri’nin gün gün özetlendiği günceye buradan ulaşabilirsiniz.