Bakan Murat Kurum, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 10 ilde 41 bin 791 bina için yıkık, acil yıkılacak veya ağır hasarlı tespiti yapıldığını bildirdi.

Kurum açıkladı: 10 ilde 41 bin 791 bina için yıkık, acil yıkılacak veya ağır hasarlı tespiti yapıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gaziantep Afet Koordinasyon Toplantısı'nda depreme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Gaziantep'teki can kaybı sayısının 3 bin 729'a ulaştığını belirten Kurum, "Enkazdan kurtarılan vatandaşımızın sayısı da 15 bin 10 oldu. Kardeşlerimiz hastanelerde tedavi altında. Tedavileri biten vatandaşlarımızı da taburcu ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Binalar hakkında bilgi veren Kurum, şunları kaydetti: "Şu ana kadar 10 ilde 163 bin bina, yani 1 milyon 586 bin 901 ev ve işyeri incelenmiştir. Bunlardan 41 bin 791 binanın yıkık, acil yıkılacak veya ağır hasarlı olduğunun tespitini yaptık Bağımsız bölüm sayısı da 190 bin 172 konut ve işyerine denk geliyor. Yani 190 bin konut ve işyerimiz yıkılmış, ağır hasar almış durumda."

Gaziantep'teki binalar hakkında bilgi veren Kurum, "Gaziantep'te 10 bin 777 binamızda, bu binalarda 24 bin 700 konutumuzun, işyerimizin ağır hasarlı, yıkık olduğu tespitini yaptık" ifadelerini kullandı.

Yurttaşlara seslenen Kurum, "Ağır hasarla ilgili süreçte zaten binalarımız yıkılacak. Vatandaşımız AFAD'ın koordinasyonu dışında evinden eşya almamalı" dedi.

Bakan Kurum, "Hasar tespitlerini 1 hafta içinde bitirmeyi planlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kurum, depremden etkilenen illerde ay sonuna kadar inşaat faaliyetlerini başlatacaklarını belirtti.