İBB verilerine yılın üçüncü çeyreğinde İstanbul’dan toplanan kurumlar vergisi miktarı 17,9 milyar liraya ulaştı. Megakentten toplanan kurumlar vergisinin Merkezi Bütçe içindeki payı yüzde 61 oldu.

Kurumlar vergisinin yüzde 61’i megakentten

Ekonomi Servisi

İstanbul İstatistik Ofisi, Ekim 2020 Mali İstatistikler İstanbul Ekonomi Bülteni’ni yayımladı. Buna göre İstanbul’da yılın üçüncü çeyreğinde toplanan vergi yıllık yüzde 38,3 arttı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre Merkezi Yönetim Bütçe gelirlerinin 29,3 milyar TL’si kurumlar vergisinden tahsil edildi. İstanbul’dan toplanan 17,9 milyar TL kurumlar vergisi gelirinin Merkezi Yönetim içindeki payı ise yüzde 61 oldu.

İBB İstatistik Ofisi’nin raporunda 2020 yılının üçüncü çeyreğinde gerçekleşen işlemler, rakamlara şöyle yansıdı:

Özel tüketim vergisinin genel bütçe gelirleri içindeki payı bir önceki döneme göre artarak yüzde 24,9, vergi gelirleri içindeki payı ise yüzde 26,4 oldu. Özel tüketim vergisi geliri yıllık yüzde 73,8 artış gösterdi.

Özel tüketim vergi gelirleri içinde en yüksek artış yüzde 392,7 ile motorlu taşıtlarda yaşandı. Motorlu taşıtlar vergisinin ÖTV gelirleri içindeki payı, yüzde 22,6’ya yükseldi. ÖTV gelirlerinin yüzde 35,6’sı petrol ve doğalgaz ürünleri vergisinden tahsil edildi. Petrol ve doğalgaz ürünlerinden elde edilen vergi gelirleri yıllık yüzde 22,2, tütün mamullerinden tahsil edilen vergi gelirleri ise yüzde 87,7 arttı.