Kuş gribi yayılıyor

Haber Merkezi

Avrupa ve Asya'da Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü'ne (OIE) rapor edilen kuş gribi salgını vakaları artıyor. Güney Kore'de bir çiftlikteki 770 bin kümes hayvanı öldürüldü.

Japonya’nın Kagoshima eyaletindeki bir tavuk çiftliğinde ise yüksek derecede bulaşıcı olduğu belirtilen kuş gribi virüsünün doğrulanmasının ardından, 11 bin kanatlı hayvanın öldürülecek.Japonya'da geçen yıl 6 milyonu aşkın kanatlı hayvanın ölmesine neden olan ve ülkede geçtiğimiz günlerde yeniden ortaya çıkan kuş gribi salgını bir üretim tesisine daha sıçradı. İHA’nın haberine göre Kagoshima eyalet yönetiminden yapılan açıklamada, "Salgın yayılıyor. Bu nedenle tüm kanatlı hayvan üreticilerinden enfeksiyonun yayılmasını önlemek için kapsamlı önlemler almasını istiyoruz" denildi.

Ülke ülke son gelişmeler şöyle:

Çin: H5N6 kuş gribi alt tipiyle 2020'de 21 insan enfeksiyonu bildirdi.

Güney Kore: Bir çiftlikteki 770 bin kümes virüs nedeniyle itlaf edildi.

Japonya: Ülkenin kuzeydoğusundaki bir çiftlikte sezonun ilk salgını bildirdi. Bu salgındaki serotip H5N8 idi.

AVRUPA DA ALARMDA

Norveç: Rogaland bölgesinde yaklaşık 7 bin kuştan oluşan bir sürüde H5N1 kuş gribi belirlendi.

Belçika: Antwerp yakınlarındaki bir yabani kazda yüksek derecede patojenik bir kuş gribi çeşidi tespit edildi. Kanatlıların kümeslerinden bırakılmaması kararı alındı. Hollanda geçtiğimiz ay, Fransa da bu ayın başında benzer tedbirler almıştı.

NASIL BULAŞIYOR?

Enfekte bir kuş, kanatlarını çırparken, kaşınırken veya kafalarını sallarken genellikle enfekte damlacıkları veya tozu havaya yayar. Virüs parçacıkları bir kişinin gözlerine, burnuna veya ağzına girerse enfekte olabilirler. Kuş gribi, kanatlı ürünlerin tüketilmesi yoluyla bulaşmıyor.