"Kuşadası'na gidiyorum" dedi, Filistin'e gitti

İsrail işgalindeki Kudüs'ün, ABD Başkanı Donald Trump tarafından başkent olarak tanınmasının ardından sular durulmazken, karar Türkiye'de halk tarafından yoğun bir tepkiyle karşılandı. Türk halkının Filistin konusunda duyarlılığı ve protestoları tarihte geniş bir yere sahip. Özellikle Türkiye'deki sol hareketin tarihinde sokak protestolarının yanı sıra fiilen işgal topraklarında savaşmak da var.

1967'de Arap-İsrail savaşı patlak verdiğinde, İstanbul'da devrimci öğrenciler tarafından protesto edildi. Yapılan açıklamada, Ortadoğu'daki ülkelerin İsrail'e karşı bağımsızlık savaşı verdikleri deklare edildi.

FİLİSTİN'E İLK GİDENLER
1968 yılına gelindiğinde ise, protestoların yanı sıra Filistin'e savaşmak için yolculuklar başladı.

O sıralar 18 yaşında olan Abdülkadir Yaşargün ile 19 yaşındaki Mustafa Çelik, Türkiye'den Filistin'e savaşmak için giden ilk isimlerdi. Türkiye İşçi Partisi üyesi bu iki isim, Filistin'de El Fetih saflarına katıldı. Burada çatışmada yaşamını yitiren Mustafa Çelik, Filistin davasında yaşamını yitiren ilk Türk olarak kayda geçti.

filistin-direnisi-ve-turkiye-397121-1.

DENİZ GEZMİŞ VE FDHKC
1969'da ise Filistin halkının yanında olmak için bölgeye giden isimler arasında Deniz Gezmiş de vardı. Ailesine Kuşadası'nda bir çadır kampına gittiğini söyleyerek yola çıkan Deniz Gezmiş, kaçak yollarla Filistin'e yolculuğa başladığında Suriye'de gözaltına alındı. Bir 2 haftalık bir esaretin ardından niçin bölgede olduğunu söyledi; ve Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi tarafından gözaltından çıkarıldı. Amman'daki Filistin kampında sıkı bir eğitimden geçtikten sonra artık hazırdı. Bir sonraki savaşta yer almak için hazırdı ve haber verildiğinde Filistin'e gidecekti. Ancak Deniz Gezmiş, bir sonraki savaşa katılmak için Filistin'e gidemedi. Zira, 1973'te savaş başladığında Deniz çoktan idam edilmişti. Yine Deniz'le birlikte idam edilen Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan da Filistin destek vermek için kamplara gitmişti.

Hüseyin İnan ve arkadaşları Filistin kampından dönerken yakalandı ve Diyarbakır Cezaevi'ne konuldu. O dönem "Türkiye'de sabotaj yapmak için El Fetih'te yetiştirilen sabotajcılar yakalandı" içerikli haberler yapıldı.

filistin-direnisi-ve-turkiye-397127-1.

8 DEVRİMCİ ÖLDÜ, FAİK BULUT 7 YIL ZİNDANDA KALDI
1973 yılında Yom Kippur Savaşı başladı. O yıl 21 Şubat'ta 8 Türk devrimci de burada bir İsrail saldırısında yaşamını yitirdi. Bora Gözen, Kerim Öztürk, Cafer Topçu, Ahmet Özdemir, Yücel Özbek, Ali Kiraz, Şükrü Öktü ve Gürol İlban, Lübnan'daki Nahr el Bared kampının İsrail savaş gemilerince bombalanması sonucu yaşamını yitirdi. Ali Ergün ve Hüseyin tüysüz saldırıdan yaralı olarak kurtuldu. Saldırıdan sağ kurtulanlar arasında Faik Bulut da vardı.

Faik Bulut 7 yıl 2 ay İsrail zindanlarında tutuldu ve ağır işkencelere maruz kaldı.

Filistin davasına destek vermek için gidenler bu isimlerle sınırlı kalmadı; bilindiği kadarıyla 3 bini aşkın devrimci Filistin'e destek vermek için bölgeye gitti.

filistin-direnisi-ve-turkiye-397200-1.

Öte yandan Filistin'le ilgili sokak protestoları da hiçbir zaman son bulmadı. Filistin'de yaşanan her gelişme Türkiye'de büyük yankı bulurken solun gündeminden de hiç düşmedi. Öyle ki bazı sol partiler bu konuda özel çalışmalar da yürüttü.

2. İntifa'da sırasında yapılan yoğun eylemlerin yanı sıra, 2014 yılında da büyük yürüyüşler düzenlenmişti.