Kuşadası’nda kadınlar, İstanbul Sözleşmesi'nin Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle feshedilmesini protesto etmek için bir araya geldi.

Kuşadası’nda İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesi protesto edildi

BİRGÜN EGE

Aile içi ve kadına yönelik şiddetin önlenmesine ilişkin imzalanan İstanbul Sözleşmesi, dün gece saatlerinde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle feshedilmesi tüm Türkiye'de olduğu gibi Kuşadası'nda da tepkiye neden oldu. Kuşadası Kadın Platformu tarafından düzenlenen protestoya siyasi partiler ile sivil toplum kuruluşlarının kadın temsilcileri destek verdi. Etkinlikte Kuşadası Kadın Platformu üyeleri Çiğdem Seçkin, Badegül Şimşek ve Mehlike Hepdemir ortak bir basın açıklaması yaptı. Kararın Türkiye tarihinde kara bir sayfa olarak yer alacağını belirten kadınlar, hükümete İstanbul Sözleşmesi ile ilgili karardan vazgeçmesi için çağrısında bulundu.

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YAŞATIR”

Kuşadası Kadın Platformu üyeleri tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Kadına Yönelik Şiddet ve Ev içi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi" yani bilinen adıyla İstanbul Sözleşmesi, dün gece yarısı Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile kaldırıldı. Türkiye de hâlihazırda İstanbul Sözleşmesi’nin tarafı iken kanımızı donduran kadın ve LGBT+İ cinayetlerine şahit olduk. Bu iktidar şimdi kadınların elindeki tek dayanak olan İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı aldı. Bu kararla kadınların ve LGBT+İ bireylerinin yaşam haklarına doğrudan saldırarak İstanbul Sözleşmesi için mücadele edenlere savaş açtı. Nicedir ‘halk istiyorsa sözleşmeden çekiliriz’ diyen iktidara kadınlar olarak biz çok güzel bir cevap verdik ve ‘İstanbul Sözleşmesi yaşatır’ dedik. Fakat dinelemediler. İstanbul Sözleşmesi ile ilgili mücadelemizi en çok duyurduğumuz gün olan 8 Mart’ın üzerinden henüz bir ay bile geçmeden kararı resmi gazeteden okuduk. İstanbul Sözleşmesi kimsenin iki dudağının arasında değildir. Milyonlarca kadının hayatı ve haklarına dair kararı tek bir adam veremez. Bu sözleşme kadınların kazanımıdır. Biz bu hakları dişimizle, tırnağımızla kazıya kazıya kazandık. Sözleşmenin feshi anayasaya ve uluslararası insan hakları hukukuna aykırıdır. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmak kadınların kazanımına en büyük saldırıdır. İktidarın kadınlara karşı açtığı bu savaşa karşı tüm kadınları haklarımızı savunmaya ve mücadeleye çağırıyoruz.”