Aydın’da 15 ayrı yerde maden arama çalışması yapılması için ihale açılacak olmasına yöre halkı büyük tepki gösterdi

Kuşadası’nda maden arama ihalesine büyük tepki

ŞENOL ESKİN / KUŞADASI

Aydın’da 15 ayrı yerde maden arama çalışması yapılması için ihale açılacak olmasına yöre halkı büyük tepki gösterdi. Bugün Kuşadası’nda İsmail Cem Meydanı’nda bir araya gelen yurttaşlar, 20 Şubat’ta yapılacak ihale öncesi tepkilerini dile getirdi.

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 20 Şubat 2020 tarihinde Aydın’ın Bozdoğan, Didim, Çine, Karpuzlu, Karacasu, Kuşadası, Köşk ve Söke ilçelerinde olmak üzere toplam 4 bin 783,31 hektarlık alan maden işletmesi ve araması yapılmak üzere ihale yapılacak. İhaleye açılan yerlerin bir kısmı ikinci derece sit alanlarına ve kültür miraslarına yakınken bazı alanlar yerleşim yerlerini kapsıyor.

HALK TEPKİLİ

Aralarında Kuşadası Çevre Platformu (KÇP), Aydın Çevre ve Kültür Platformu (AYÇEP), Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD), Merdiven Toplumsal Girişim ve Gelişim Derneği, Kirazlı Ekolojik Yaşam Derneği, Kuşadası Kent Parlamentosu, Caferli Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği, Güzelçamlı Dağ Çileği Doğa Yürüyüşçüleri Grubu ve Tema Vakfı Güzelçamlı Mahalle Temsilciliği’nin bulunduğu sivil toplum kuruluşları, bugün Kuşadası İsmail Cem Meydanı’nda bir araya gelerek kitlesel basın açıklaması düzenledi.

Burada yapılan basın açıklamasında, şu görüşlere yer verildi:

“Buna tüm duyarlı yurttaşlar ve sivil toplum kuruluşları olarak birlikte itiraz ediyoruz. Bu konu ile ilgili Aydın halkının sağlığını, yerleşim ve tarım alanlarını korumakla görevli tüm kurum ve kuruluşların dikkatini bu konuya çekip, sürdürülebilir insan sağlığı, sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir turizm adına gerekli çalışmaların yapılmasını bekliyoruz. Jeotermal enerji santrallerinin tehdidi altında olan Aydın dağlarının ve ovalarının bir de madenlerle delik deşik olmasına göz yumamayız. Gökyüzümüzün mavi, dağlarımızın ve ovalarımızın yeşil kalması için kararlı olduğumuzu buradan bildiriyoruz.”