Kuşadası’nda sivil toplum örgütleri, Dilek Yarımadası Milli Parkın gece kapatılması için çağrıda bulundu. Açıklamada, “Milli Parkta yapay ışıkların, araç ve müzik gürültülerinin yaban hayatına olan olumsuz etkileri ve yangınlara karşı tehdidin artması, Milli Parka karşı duyarlı olan tüm yurttaşları tedirgin etmektedir” denildi.

Kuşadası’nda yaşayan yurttaşlar: Milli Park gece kapatılsın

BİRGÜN EGE

Kuşadası’nda Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda gece eğlencelerinin yasaklanması ve gece kapatılması için sivil toplum örgütleri yazılı açıklama gerçekleştirdi.

Açıklamada, “1966 yılında Milli Park statüsü alan Dilek Yarımadası’nda bugüne kadar hiçbir gece ziyaretçilere açılmamış ve gün ışığı biter bitmez, alan asıl sahipleri olan yaban hayatına bırakılmıştır. Ancak Türkiye’nin en önemli bitki ve yaban hayatı zenginliğine sahip Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nda, 2022 Yaz sezonu sonundan itibaren İçmeler koyu gece saat 02.00’ye kadar ziyaretçilere açık tutulmaya başlanmıştır. Böylesine önemli bir Milli Parkta yapay ışıkların, araç ve müzik gürültülerinin yaban hayatına olan olumsuz etkileri ve yangınlara karşı tehdidin artması, milli parka karşı duyarlı olan tüm vatandaşları tedirgin etmektedir. Bu konuyla ilgili durumun yaban hayatına vereceği zararlar, güvenlik ve yangın tehditlerine karşı ilgili tüm kurumlar uyarılmış ve Milli Park eski sistemine dönmesi için dava açılmıştır” denildi.

"GECE KARANLIĞI NADİR EKOSİSTEMİN BİR PARÇASIDIR"

Yapay ışıklandırmaların hayvan ölümlerine neden olduğu belirtilen açıklamada, “Milli Parkımızda gece aydınlatmasının sebep olduğu ışık kirliliğinin önüne geçilmelidir. Avrupa ve Amerika’daki millî parklarda olduğu gibi gece karanlığı ve yıldız ışıkları Milli Park Yönetiminin koruduğu kritik park özellikleri arasında yer almalıdır. Milli Parkımızın amaçlarından biri de hayvanların hayatta kalmak için bağımlı olduğu ıssızlık ve gelişmemiş vahşi doğa karakterini geliştirmek için gece karanlığının ve yıldız ışıklarının korunması olmalıdır. Nitekim gece karanlığının Milli Parkımızın nadir ekosisteminin önemli bir parçası olduğu unutulmamalıdır. Bunun yanında karanlık koşulların ve yıldız ışıklarının kaybını önlemek için Milli Park yönetimi ayrıca park içerisine yapay ışığın girmesini önlemek veya en aza indirmek için park sınırları dışında kalan komşu bölgelerdeki kurumlarla ve yerel halkla da işbirliği yollarını aramalıdır” ifadelerine yer verildi.