Kuşadası’nın simgesi tülüşahlar çiçek açtı
Fotoğraf: BirGün

BirGün/EGE

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan tarihi Güvercinada Kalesi ile Soğucak Mahallesi’ndeki özel alanlarda bulunan Kuşadası’nın simgesi tülüşahlar bu yılın ilk çiçeklerini açtı. Adını Güzelçamlı’daki Dilek Yarımadası Milli Parkı’nın bulunduğu Samson Dağları’nın antik adından alan tülüşahların çiçeklenmesi tabiat tutkunlarını heyecanlandırdı.

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü ve Kuşadası Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü Amiri Cem Özgür Demirci, tülüşahların yetiştiği bölgeleri dolaşarak inceleme yaptı.

Tülüşahın korunması için Kuşadası Belediyesi ile ortak hareket ettiklerini belirten EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Dünyada sadece Kuşadası’nda yetişen ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan tülüşahların çoğaltılması endemik bitki çeşitliği açısından çok önemli. Bu bitki Kuşadası’nda botanik turizminin gelişmesine ve kentin tanıtımına büyük katkı sağlıyor. Kuşadası’na gelen yerli ve yabancı turistler sarı renkli çiçeğe yoğun ilgi gösteriyor. Kuşadası Belediyesi’ne ait Soğucak Mahallesi’ndeki parselde tülüşahı tohumdan üretme çalışmalarımız sürüyor” dedi. Tülüşahları koparmanın veya doğal ortamından sökerek başka yere taşımanın bu yılki cezası 109 bin 593 TL olarak belirlendi.