Çin Devlet Başkanı Şi, Ukrayna işgalinden sonra ilk kez Rusya’yı ziyaret etti. Şi, ABD’nin rahatsızlık duyduğu bu ziyaretle, tutuklama kararı verilen Putin’in elini sıkarak güçlü bir mesaj verdi, Putin ise “Çin’in önerilerini dikkatlice inceledik” dedi.

Kuşatmaya güçlü yanıt
Çin Lideri Şi, arabuluculuk için Moskova'da Putin’le görüştü. (Fotoğraf: İHA)

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çin lideri Şi Cinping, Mao Zedong'dan sonra bir ilke imza atarak üçüncü dönem devlet başkanlığına seçilmesinin ardından ilk yurtdışı ziyareti için Rusya'nın başkenti Moskova'ya gitti.

Rusya’nın Ukrayna'nın işgali sonrası ilk kez Moskova'ya giden Şi Cinping, havalimanında yaptığı ilk açıklamada ziyaretinin yeni dönemde kapsamlı ortaklık ve stratejik etkileşim ilişkilerinin gelişimine yeni bir ivme kazandıracağına inandığını belirtti.

Şi, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin "savaş suçuyla" tutuklama kararı verdiği Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile önemli konuları ele alacaklarını belirtti. Şi, “Çin ve Rusya, büyük devletler ve BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri olarak uluslararası ilişkilerde önemli rol oynuyor” vurgusunu yaptı.

BARIŞ PLANI İŞTİŞARESİ

Daha sonra Putin ile Çin lideri Şi Cinping, Kremlin'de görüştü. Liderlerin görüşmesi birebir formatta gerçekleştirildi. Görüşmenin basına açık kısmında konuşan Putin, Çin'in Ukrayna'da çözüm için sunduğu barış planını dikkatli bir şekilde incelediğini ve Şi'yle bunu istişare edeceklerini belirterek, Rusya'nın müzakerelere açık olduğunu bir kez daha vurguladı. Putin, "Ukrayna'daki akut krizin çözümüne yönelik önerilerinizi dikkatlice inceledik. Elbette bu konuyu istişare etme imkânımız olacak. Biz, müzakere sürecine her zaman açığız. Kesinlikle saygı duyduğumuz inisiyatifleriniz de dahil tüm bu konuları mutlaka ele alacağız" dedi.

SEMBOLİK ÖNEM

Rusya lideri, Çin'in adalet ve uluslararası hukukun temel hükümlerine uyulması ilkelerini esas aldığını bildiklerinin altını çizdi.

Tam 10 yıl önce Rusya'ya ilk ziyaretini gerçekleştirdiğinde Şi'yle bir araya geldiklerini anımsatan Putin, bunun sembolik önem taşıdığını belirtti. Ekonomik işbirliği alanında birçok konu bulunduğunu kaydeden Rusya lideri, bugün devam edilecek toplantılarda bunları ele alacaklarının altını çizdi. Çin lideri Şi ise "Rusya, Putin'in liderliğinde refah yolunda büyük gelişme gösterdi. Rusya halkının gelecek yılki seçimde Putin'i destekleyeceğinden eminim" diye konuştu. Liderler akşam yemeğinde de görüşmelerini sürdürdü.

İki gün sürecek ziyarette iki liderin önemli gündem maddelerinden biri Rusya-Ukrayna Savaşı olduğu belirtildi. Ziyaret, Şi'nin, başkanlığı süresince Rusya'ya yaptığı 9’uncu ziyaret. Şi ve Putin daha önce 39 kez görüşmüştü.

‘PEKİN TARAFSIZ’

Şi, RIA Novosti haber ajansına ve Rossiyskaya Gazeta için kaleme aldığı makalede Pekin’in Ukrayna krizinin çözümüne ilişkin görüşlerine yer vermiş, duruşlarının tarafsız olduğunu belirtmiş ve barış müzakerelerini desteklediklerinin altını çizmişti.