Kuşların yumurtaları neden bu kadar farklı?

Kuşlarda, yumurtaların şekli, her türün uçuş kabiliyeti ile bağlantılı olduğu görülüyor. Baykuş için kürecik, sinek kuşu için eliptik veya deniz kuşları için konik olması gibi kuş yumurtaları çok sayıda farklı forma sahip olabiliyor. Asıl soru neden bu kadar farklı formlara dönüşmüş ve nasıl olduğudur?

Bu gizemi çözmek için, Mary Stoddard’ın Princeton Üniversitesi’ndeki ekip matematik, fizik ve biyolojiyi bir araya getiren disiplinlerarası bir yaklaşımı kullandı. Araştırmacılar ellerindeki verilere dayanarak, yumurtaların belirli özelliklerine bağlı olarak kuş türlerinin yaşam biçimleri arasında bağlantı kurdular. Bu noktada, yumurtanın şeklini etkileyen kriterler arasında yuvanın yeri, türü, yavru büyüklüğü ve daha şaşırtıcı bir şekilde uçma kabiliyetlileri yer alıyordu. Örneğin, uçarken çok zaman harcayan iki tür olan albatros ve sinek kuşu, benzer şekillerde yumurtalara sahipler.

Uzun süre uçan kuşlar, küçük bir karın boşluğuyla birlikte aerodinamik bir vücuda sahip olma eğilimindedir. Mary Stoddard’a göre, bu morfolojik sınırlama evrim sırasında yumurtanın şeklini etkilemiş olabilir. Aynı hacimde, bu türlerin asimetrik veya eliptik yumurtaları daha az geniştir ve bu nedenle aerodinamik bir vücuda daha iyi adapte olmuştur. Fakat bu hipotezin doğrulanması gerekir.

Pour la Science’den çeviren Cihangir Akşit