Kütahya’nın Hisarcık ilçesindeki Karbasan ve Şeyhçakır köylerine maden ocağı açılması planlanıyor. Altıntaş ilçesindeki başka bir ocak için ise kapasite artışı talebi var. Valilik'in “ÇED gerekli değildir” kararı verdiği projeler orman arazisinde bulunuyor

Kütahya ormanları mermer ocaklarına teslim

Dilek Yeğin

Kütahya’nın Hisarcık ilçesindeki Karbasan ve Şeyhçakır köylerine ZHANFENG Mermer San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından mermer ocağı açılması planlanıyor. İki yıllık arama ruhsatı verilen iki ocağın proje bedeli de 965 bin TL, arama sonucunda yeterli miktarda rezerv tespit edilmesi halinde üretime başlanacak. İki köydeki ocakta da yılda 100 bin ton blok mermer ve yılda 900 bin ton moloz ve pasa olmak üzere yılda toplam bir milyon ton üretim yapılacak.

Karbasan Köyü’ndeki ocağın kurulacağı 24.88 hektarlık ÇED alanında yaklaşık 101 adet ardıç ve karaçam ağacı bulunuyor. Alanda tahminen 230 bin 936 metreküp ağaç serveti var. Proje alanı içerisinde Kuzgunluk Deresi’ne ait kuru dere yatağı ve çevrede mevsimsel akışlı dere yatakları bulunuyor.

Aynı ilçedeki Şeyhçakır Köyü civarındaki 24.8 hektarlık ÇED alanı ise Şeyhçakır Köyü’ne yaklaşık iki kilometre mesafede bulunuyor. Ocağın açılacağı orman arazisinde yaklaşık 1323 adet ardıç ve çam ağacı var. Proje dosyasına göre alanda tahminen 186 bin ton 480 bin metreküp ağaç serveti bulunuyor.

ARDIÇ YERİNE MERMER

Hürtaş Mad. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından Kütahya’nın Altıntaş ilçesi’deki Karaağaç Köyü’nde 11.32 hektarlık alanda işletilen mermer ocağı için de kapasite artışı yapılması planlandı. “ÇED gerekli değildir” kararı çıkan faaliyet için 13.22 hektarlık alanda daha mermer çıkarılacak. Böylece yıllık 7500 metreküp olan üretim kapasitesi yılda 50 bin metreküp bloka çıkacak.

Proje alanının kuş uçuşu yaklaşık 600 metre kuzeyinde Karaağaç Köyü var. Karaağaç Köyü’ndeki okula bir kilometre mesafede olan ocağa en yakın tarım arazisi 160 metre mesafede yer alıyor. 450 m batısında Osman Şen`e ait başka bir mermer ocağı ve bir kilometre batısında kapatılan bir başka mermer ocağı var.

Sulak Alanların Korunması Yönetmeliğine göre Mahalli Öneme Haiz mevsimsel ve akışkan dereler bulunan alan Porsuk Baraj Gölü Havzası içinde kalıyor. Tamamı meşe ve ardıç ormanı olan ocak Ardıç Yetiştirme Alanı olarak değerlendiriliyor.