‘Kutay derslerine iade edilsin’
Fotoğraf: BirGün

HABER MERKEZİ

YTÜ öğretim üyesi Uğur Kutay’a derste kullandığı ifadeler nedeniyle ‘dini değerlere hakaret’ suçlamasıyla soruşturma açıldı. Kutay’ın ifadelerinin çarpıtıldığını söyleyen öğrenciler, "Özgür ve laik eğitim alabilme hakkımız kasıtlı ve sistematik bir şekilde gasp edildi. Kendisine açılan bu soruşturma geri çekilmeli ve dersleri kendisine iade edilmelidir" dedi.


Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) öğretim üyesi ve BirGün yazarı Uğur Kutay, iddiaya göre 5 Aralık Pazartesi günü "Senaryo Yazımı" dersi sırasında bir grup öğrenciyle tartışma yaşadı. Şikayet edilen Kutay hakkında üniversite yönetimi tarafından ‘dini değerlere hakaret’ suçlumasıyla soruşturma açıldı. Soruşturma kapsamında Kutay’ın derslerine ara verildi. YTÜ öğrencileri, Kutay’ın tarihi alıntılar yaparak ders anlattığını belirterek, "O sırada ve ‘anlatının’ tamamını dinlememiş bir öğrenci söylenenleri hakaret ve Kutay’ın şahsi fikirleriymiş gibi yansıttı." diyerek derste yaşanılanları anlattı.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE SALDIRI

YTÜ öğrencileri yaşananları üzüntüyle öğrendiklerini belirterek, "Üniversiteler her türlü sansürden uzak, laik ve demokratik eğitim kurumları olmalıdır. Uğur Kutay’ın ifade özgürlüğü kapsamında söylediği sözler bahane edilerek, aleyhine alınan bu karar üniversite eğitiminin en temel yapı taşlarından biri olan ifade özgürlüğüne açık bir saldırıdır. Diyaloğa tamamen kapalı ve belli bir siyasi gücü arkasına alarak, hoşuna gitmeyen her türlü sesi susturmaya çalışan bu sansürcü zihniyetin farkındayız. Bugün hocamızın yaşadığı sürecin münferit olmadığını ve hepimizin düşünce özgürlüğüne ket vuracağını biliyoruz. Bizler özgür düşüncenin hakim olduğu bir üniversitede okumak istiyoruz" dedi.

Özgür ve laik eğitim alabilme haklarının kasıtlı ve sistematik bir şekilde gasp edildiğini söyleyen öğrenciler şu ifadeleri kullandı: "Uğur Kutay, yıllar boyu akademiye yaptığı katkılarla ve öğrencilerine aktardığı değerli bilgilerle yeri doldurulamaz bir akademisyendir. Özellikle Sanat ve Tasarım Fakültesi gibi fakültelerde sansüre en gür sesimizle karşı çıkmamız gerektiği fikrindeyiz. Kendisine açılan bu soruşturma geri çekilmeli ve dersleri kendisine iade edilmelidir. Yaşadığımız şey özgürlüğü savunan tüm öğrencilere ve akademisyenlere göz dağı verme çabasıdır. Bu yanlıştan dönülerek Uğur Kutay derslerine acilen iade edilmelidir. İletişim Tasarımı Bölümü öğrencileri olarak hocamızın yanındayız"