Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Burhaniye Çevre Platformu ve Ayvalık Tabiat Platformu bu yıl 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde ortak etkinlik gerçekleştirdi. Körfez’deki çevre platformları “Temiz Deniz, Temiz Körfez İçin El Ele” sloganı ile, eş zamanlı olarak Küçükkuyu, Altınoluk, Akçay, Burhaniye ve Ayvalık’ta basın açıklaması ve insan zinciri oluşturdu. Bozcaada’da ise Forum basın açıklaması yaptı.

Kuzey Ege’de çevre duyarlılığı için insan zinciri

MUSTAFA DERMANLI / ÇANAKKALE
mdermanli@gmail.com - @mustafadermanli

Edremit Körfezi’ndeki çevre platformları bu yıl “Dünya Çevre Günü”nde ortak eylem gerçekleştirdi. Küçükkuyu’daki etkinlik Kazdağı Sanatevi’nde Haluk Özyurt’un resim sergisi açılışı ile başladı. Ardından fotoğraf sanatçısı Şah Haydar Yarkın’ın Kazdağı ve Kiği Dağı fotoğraf sunumuyla devam etti.

Sonrasında ise Küçükkuyu, Altınoluk, Akçay, Burhaniye ve Ayvalık'ta bir araya gelen yaşam savunucuları yaptıkları ortak açıklama ile bölgedeki arıtma, kanalizasyon, çöp, dere ve deniz kirliliğine, madencilik ve termik santral projelerine dikkatleri çekti ve BASKİ'yi göreve çağırdı.

kuzey-ege-de-cevre-duyarliligi-icin-insan-zinciri-298381-1.

Betonlaşmaya da vurgu yapılan açıklamada "Beton beton, nereye kadar?" denildi. Ayrıca değiştirilmek istenen zeytin yasası ile de açıklama yapan yaşam savunucuları, "Zeytinime Dokunma" dedi. Gezi Direnişi’nde yaşamını yitirenler ve geçtiğimiz günlerde Antalya'da taş ocakçıları tarafından katledilen Ali Ulvi Büyüknohutçu ve Aysin Büyüknohutçu da eylemde anıldı.

Bozcaada’da ise Bozcaada Forum tarafından basın açıklaması yapıldı. Forum açıklamasında, “Korunan alanları bile tehdit eden sosyal ve çevresel bedeli ağır girişimler, toplumsal uzlaşma ve çevresel uygunluk aranmaksızın plansız projeler, doğa koruma yaklaşımından uzak kanun tasarıları,bağlarımızın, tarım alanlarımızın imara açılması, kıyılarımıza oteller yapılması, denizlerimizin kirletilmesi hepimizin çevresel geleceğini tehdit ediyor” denildi.

kuzey-ege-de-cevre-duyarliligi-icin-insan-zinciri-298366-1.

Körfez’de yapılan ortak basın açıklamasında ise “Çevresel sorunlarımız dağ gibi çok… İşte bütün bu nedenlerle, 5 Haziran'ı vesile ederek bizler el ele verip tüm Körfez çevresinde bir insan zinciri oluşturmaya karar verdik. Bu zincir, hem temiz deniz ve temiz Körfez isteğimizi sergiliyor, hem doğamızı ve zeytinliklerimizi korumayı, kucaklamayı anlatıyor. Hem de birbirimizin ellerine dokunarak birlikte varlığımızdan kuvvet almayı sembolize ediyor. Bizler çevreyi korumakla kalmadığımızı, yaşam alanlarımızı bu yağma düzenine karşı korumak için mücadele edeceğimizi herkese duyurmak istiyoruz. Sadece kendimiz için değil; ağzı olmayan, dili dönmeyen tüm canlıların da sesi olmaya çalışıyoruz. Yıkıcı ve sürdürülebilirliği olmayan ekonomik politikalarla, yağma amaçlı yatırımlarla, betonlaşmayla, zeytin düşmanlığıyla ve yanlış enerji politikalarıyla sonuna kadar savaşacağız. Eşit, adil, özgür, barışçı ve aydınlık bir geleceğe kavuşuncaya kadar da zincirimize yeni halkalar ekleyeceğiz” denildi.

Körfez’deki etkinliklere Edremit Belediyesi, Küçükkuyu Belediyesi, Edremit Kent Konseyi, Burhaniye Kent Konseyi, Edremit ve Altınoluk Demokrasi Platformları, Küçükkuyu'da ve Körfez’de yer alan sivil toplum örgütleri, bisiklet ve yürüyüş grupları da destek verdi. Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka da Altınoluk'taki açıklamaya katılarak bizzat destek verdi.