Kuzey İrlanda'da Krallık karşıtı Sinn Fein Partisi üyelerinin cenaze töreninde Covid-19 tedbirlerini ihlal etmesinin ardından ceza verilmemesine Birleşik Krallık yanlılarının tepkisiyle başlayan protestolar, şiddetini artırdı. Gruplar tarafından kaçırılan bir otobüs ve park halindeki bir araç benzin dökülerek yakıldı.

Kuzey İrlanda’daki Birleşik Krallık yanlıları polisle çatışıyor

Kuzey İrlanda polisinin geçen yaz yapılan kalabalık bir cenaze törenine katılan Sinn Fein partisi liderlerine müdahale etmemesi ve savcılığın da katılan kişilere ceza vermemesi Birleşik Krallık yanlısı grupların eylemlerine yol açtı.

İngiltere'nin AB ile yaptığı Brexit anlaşmasının bölgenin geleceği açısından yarattığı belirsizlik de eylemcilerin şiddetin dozunu artırmasında etkili oldu.

6’ıncı gününe giren eylemlerde Kuzey İrlanda'nın Birleşik Krallık'a bağlı olmasını isteyenler ile kuzeyi ve güneyiyle birleşik bir İrlanda Cumhuriyeti isteyen kesimler de son günlerde karşı karşı gelmeye başladı.

Eylemlerin 6’ıncı gününde Birleşik Krallık yanlısı gruplar, kaçırdıkları bir otobüsü ve park halindeki bir aracı benzin döküp yakmasının ardından Kuzey İrlanda ve İngiltere yönetiminden ‘itidal’ çağrısı yapıldı.

“ŞİDDETİ ÇÖZMENİN YOLU DİYALOGDUR”

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, sosyal medya hesabından taraflara ‘diyalog’ çağrısı yaparak, “Kuzey İrlanda'daki şiddet eylemlerinden, özellikle halkı ve işletmeleri koruyan Kuzey İrlanda Polis Teşkilatı’na, bir otobüs şoförüne ve bir gazeteciye yapılan saldırılar beni derinden endişelendiriyor. Farklılıkları çözmenin yolu, şiddet veya suç değil, diyalogdur” dedi.

Birleşik İrlanda yanlısı özerk yönetimin başkanı Demokratik Birlik Partisi'nden Arlene Foster, Kuzey İrlanda Polis Teşkilatı’nın(PSNI) arkasında olduğunu fakat başkanın istifa etmesi gerektiğini söyledi. Olayların yatışmasını isteyen bağımsız İrlanda Cumhuriyeti yanlısı Sinn Fein üyeleri ise polise destek çağrısı yaptı.

Foster, PSNI’nın başındaki Simon Byrne’nin Sinn Fein üyelerine ayrıcalık sağladığı iddiasıyla istifa etmesi çağrısında bulundu.

“FOSTER ATEŞLE OYNUYOR”

Kuzey İrlanda’da 1998 yılında barışı tesis etmek için ‘Paskalya’ anlaşmasını imzalayanların başında olan dönemin İşçi Partisi Lideri Tony Blair’in danışmanı Jonathan Powell, Foster’a ateşle oynadığını belirterek, polise tam destek sunması gerektiğinin altını çizdi.

BBC’nin aktardığına göre, eylemlerde son zamanlarda birlik yanlıları ile birlik karşıtları karşı karşıya gelerek birbirlerine Molotof kokteyli ile saldırılar düzenledi.

Kuzey İrlanda Polis Teşkilatı dün yaşanan çatışmalarda 7 polisin yaralandığını açıkladı. PSNI ayrıca, geçtiğimiz Cuma günü başlayan eylemlerden şimdiye kadar 41 polisin yaralandığını 10 kişinin de gözaltına alındığını bildirdi.