Kuzey Ormanları Araştırma Derneği'nin üç aylık raporu ormanların insan eliyle nasıl tahrip edildiğini ortaya koydu. Ormanlara yönelik 436 tahribat kaydedildi. Bunların büyük bölümü insanların yol açtığı yangınlar.

Kuzey işgal altında

Haber Merkezi

Kuzey Ormanları’nın korunması ve savunulmasına katkı sağlamak amacıyla hazırladığı "Üç Aylık İzleme Raporu" kamuoyuyla paylaşıldı. 2021 yılı Temuz, Ağustos ve Eylül ayları Kuzey Ormanları'nda boyunca 436 adet tehdit, tahrip ve savunma nitelikli izleme kaydedildi. Kuzey Ormanları ile ilgili yasa-yönetmelik değişikliği, ormanlara giriş yasakları gibi başlıklarda ulusal ölçekli 53 adet, Marmara Denizi ile ilgili olarak da 28 adet izleme kaydedildi

► Kuzey Ormanları Coğrafyasının batısında yer alan Trakya bölgesi ‘ndeki sanayi tahribi katlandı.Trakya Bölgesi’nde sanayi faaliyetleri ve buna bağlı olarak arazi kullanım değişiklikleri arttı.

► 2021 Temmuz/Ağustos/Eylül ayları boyunca Kuzey Ormanları Coğrafyası’nın önemli doğa alanlarından biri olan Saros’a yönelik tahrip faaliyetleri artarak devam etti

► Kuzey Ormanları coğrafyasının 3. bölgesinde 99 adet izleme kaydedildi, tahrip haberlerinde Sakarya ili ön plana çıktı. Bu üç aylık periyotta çok sayıda orman, sanayi ve tarım alanında yangın çıktı. Marmara Denizi’ni yaz ayları boyunca kaplayan müsilajın ise deniz dibine çöktüğü gözlendi.

► Kuzey Ormanları’nın Kocaeli Gölcük Halıdere mevkilerimizi tahrip eden ve üç yıl önce kapatılan taşocağı sahasına tırların girdiğini gören bölge halkı, sahaya giden yolu kapattı.

SAPANCA'DA SUYA ENGEL

Su fabrikaları Sapanca Gölü’nü yok ediyor Kuzey Ormanları'nın Sapanca mevkilerinde şu anda sekiz tane su fabrikası bulunuyor. Gölü besleyen su kaynaklarına kurulan bu fabrikalar, gölü beslemesi gereken suyu şişelere dolduruyor. Sakarya içme suyu ihtiyacının yüzde 90’ını, Kocaeli’nin ise yüzde 15’ini karşılayan Sapanca Gölü’nü besleyen derelerin çoğu su şirketlerince ruhsatlanmış durumda. ‘Yerleşime açılmış alanlar var’ Sapanca gölünün suyunu Sakarya ve Kocaeli Belediyesi tarafından kullanıldığını belirten Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu Yiğit, “Gölü besleyen havza üzerinde yerleşime açılmış alan var. Burada nüfusun artması demek suyun fazla kullanımı ve ormanın yok edilmesi demek. Orman olmayınca yüzeysel akış artarak yeraltı su kaynakları beslenemeyecek ve kısır bir döngü oluşacak” uyarısında bulundu. Kuzey ormanlarına yönelik kaydedilen tehdit, tahrip ve savunma başlığı bölgelere göre şöyle sıralandı:

► 1. Bölgede (Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, K. Çanakkale) 120

► 2. Bölgede (İstanbul) 92

► 3. Bölgede (Sakarya, Kocaeli, Düzce) 99

► 4. Bölgede (Yalova, Kuzey Balıkesir, Kuzey Bursa) 32

► Toplam: 436